Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatske vinske ikone najvažnija su radionica Vinartova Grand Tastinga

vinart-romerquelle

U subotu u dva popodne u zagrebačkom Kongresnom centru Forum održana je radionica Hrvatske vinske ikone, pod pokroviteljstvom Römerquellea. Radilo se o najznačajnijem masterclassu u okviru ovogodišnjeg Vinartova Grand Tastinga.

Naime, na radionici Hrvatske vinske ikone, koju je vodio Saša Špiranec, predstavljena su neka od najvažnijih hrvatskih vina unatrag dvadesetak godina. Među dvanaest vina, koja su definirala modernu hrvatsku vinsku scenu, osobito su nas impresionirali Enjingijevo šampionsko Venje iz 1998, Kozlovićeva Santa Lucia iz 2009, Krajančićev neobični, slatkasti pošip Statut i Milošev Stagnum iz 2005. kojeg je, međutim, trebalo dekantirati. I Coronicin Gran Teran iz 2004. još je uvijek u vrlo dobrom stanju.

Poslije završetka ove zaista važne radionice, Slaven Jeličić, glavni enolog vinarije Galić predstavio je vertikalu Galićevih graševina, od 2008. do 2017. Radilo se o uvjerljivo najzabavnijem masterclassu na ovogodišnjem Grand Tastingu, jer se gospodin Jeličić pokazao kao duhovit prezenter i prirodno talentirani komunikator; čovjek bi na televiziji trebao držati predavanja o vinu.

Slaven Jeličić

Galićeva je radionica pokazala da graševine ne stare. Sva vina do 2011. bila su neobično mlada i vibrantna. Tek je berba 2011. pokazala stanoviti, ali plemeniti dodir godina, dok se 2008. pretvorila u veliko, klasično vino svjetske vrijednosti, s golemim gastronomskim potencijalom.

Graševina iz 2008. sa svojih 4 grama neprevrelog šećera i više od 6 grama kiselina, danas je ultrabogato, uljasto, dugo, zrelo i još uvijek živo vino, koje vrijedi oko 95 bodova. Riječ je o još jednoj od starijih graševina, poput Mihaljeve 2008. i Velike berbe Iločkih podruma iz 2011. godine, koje pokazuju da graševina nipošto nije vino za gemište, nego vino za dugo odležavanje i ozbiljne međunarodne domete.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.