Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Korlat Syrah i bijela Grimalda na Vinartovim su majstorskim radionicama pokazali impresivnu dugovječnost

vinart-korlat

U sklopu Vinartova Grand Tastinga, koji se 6 i 7. ožujka održava u zagrebačkoj Laubi, ovog je petka i subote organizirano niz zanimljivih i važnih majstorskih radionica.

Vinartovi masterclassovi počeli su u petak u dva popodne vertikalom Korlat Syraha, koju je predstavio ugledni zagrebački sommelier Darko Lugarić. U jednoj od dvorana Green Goldova Kongresnog centra Forum probali smo šest syraha, od prve berbe 2007. do aktualne 2015.

Ovo je kušanje pokazalo kako se Korlat Syrah proizvodio u dva bitno različita stila. Berbe 2007. 2008 i 2009. bile su visokoalkoholne, lagano slatkaste, vrlo guste i s jačim utjecajem drveta. Berbe 2013. 2014. i 2015. modernije su, s bitno manje alkohola (sve ispod 14 posto) i puno elegantnije.

Međutim, sva su vina pokazala jednu važnu zajedničku osobinu: iznimnu svježinu, koja ih i danas drži u jako dobroj formi. Korlati iz 2007. i 2008. doimaju se, primjerice, življim i vibrantnijim od nekih Rioja s oznakom Gran Reserva, koje smo kušali ovih dana, a koje su podjednako stare.

Razlog ovoj impresivnoj Korlatovoj dugovječnosti, svakako su visoke kiseline, sve redom iznad šest grama, a katkad i blizu sedam. Naš je apsolutni favorit Syrah iz 2014.godine, koji je, uostalom, 2018. osvojio Decanterovu zlatnu medalju.

Korlat Syrah iz 2014. još je u bebi fazi, s jakom kiselinom, koja će ga držati živim barem dvadesetak godina. Kad se kiseline počnu integrirati u njrgovo srednje tijelo i kompleksnu aromatičnost, dobit ćemo jedno od najelegantnijih dalmatinskih crnih vina uopće. Vertikalno kušanje Korlat Syraha pokazalo je da vinograd Korlat, iznad Benkovca, postaje terroir za sebe, jedan od najdragocjenijih u Dalmaciji

vinart-grimalda

U 18 i 30 održana je vertikala bijelih Grimaldi Ivice Matoševića. Gospodin Matošević, jedan od najvažnijih modernih hrvatskih vinara, zamislio je Grimaldu kao terroirsko vino. Sedam vina što smo ih probali na prepunoj radionici u Forumu, pokazalo je da je koncept oblikovanja terroirskog istarskog cuveea postigao izvrsne rezultate.

vinart-grimalda-2

Sva su vina naglašeno mineralna i kremasta, a ona najuspjelija, poput briljantne 2012. i besprijekorno elegantna, bez predvidljivog roka trajanja. Uostalom, više smo puta probali Matoševićeve petnaestak godina stare malvazije, koje su uzbudljivo evoluirale.

Osim 2012. koja još nije dostigla vrhunac, i 2013. koja je sada u optimalnoj formi, posebno nam se svidio Sauvignon Grimalda iz 2018. godine. Riječ je o sasvim posebnom vinu, koje ne spada u redoviti Matoševićev portfolio. Sauvignon iz 2018, toliko je moćan i specifičan, da ga je Matošević, ispravno, odlučio zasebno brendirati. Sauvignon Grimalda jednom je od najautoritativnijih sauvignona koje smo kušali u Hrvatskoj. Jedva čekamo da stigne u restorane.

Matoševićeva radionica još je trajala, dok je već počinjao masterclass Iločkih podruma, na koji nažalost nismo stigli radi preklapanja termina. Što nam je žao, jer su Iločki podrumi sinoć predstavili po šest graševina i traminaca, uključujući nekoliko vrlo starih godišta traminca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.