Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Michelin se ulijenio. Preporuke nikad nisu bile gore pa ozbiljno kompromitiraju brand

michelin-h-g

Michelinova  preporuka za opatijski Navis svakako je zaslužena. Riječ je o jako dobrom restoranu s vrlo talentiranim mladim chefom Tinom Sinožićem. To je, ujedno, i jedna od sasvim rijetkih novih preporuka u ovogodišnjem Michelinovom Vodiču za Hrvatsku, koji je jutros objavljen. Većina drugih preporuka su naprosto prepisane iz lanjskih godina. A te su preporuke loše do grozne zbog dva razloga.

Prvo, preporuke su dobili i zaista slabi restorani poput zagrebačkog Bobana, dok mnogo bolji restoran iz istog vlasničkog portfelja, Vinodol, nema preporuku.Preporuke i Bib Gourmande drže i pojedini restorani s krajnje  niskom razinom kuhanja, od Zagorja do Podunavlja.

Drugo, nove Michelinove preporuke opet nisu uzele u obzir prostor i vrijeme. Prostor znači da ponovo nema kvarnerskih restorana osim Navisa, a vrijeme znači da u novom Michelinu uopće nema recentno otvorenih restorana, uključujući Nav i Cap Aureo, koji za doručak, još pospani, s lakoćom mogu pojesti 90 posto restorana s preporukama. Nav i Cap Aureo otvoreni su na vrijeme, da bi mogli biti uvršteni u novi vodič za Hrvatsku. Michelinove zvjezdice za Hrvatski nisu sporne: svaki restoran koji je dobio zvjezdicu, zaslužuje zvjezdicu.

Ali, velik broj preporuka (osim onih istarskih) i Bib Gourmanda duboko kompromitiraju Michelinov brand. Michelin zaista ne bi smio dopustiti da mu Hrvatska turistička zajednica i njene županijske ekspoziture, dakle lokalni birokrati koji nemaju pojma o restoranima, diktiraju politiku preporuka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.