Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Berba 2016. potvrdila je da je Punta Greca vjerojatno najekspresivniji hrvatski merlot

punta greca

Punta Greca jedinstveni je položaj u južnoj Istri, blizu Premanture. Puna Greca je rt s tri strane okružen morem. Vinograd je toliko blizu moru da sol, kad se digne jaki jugo, zna prekriti lozu i doslovno ubiti berbu. To je jedan od razloga zbog kojih se Punta Greca ne proizvodi svake godine.

Drugi je razlog činjenica da Medea, vinarija koja posjeduje taj veličanstveni  vinograd, Punta Grecu tretira kao autentični grand cru, što Punta Greca svakako zaslužuje. Dakle, ako vino za Punta Grecu u pojedinoj godini  nije  dovoljno dobro, te godine Punta Grece nema. Berba 2016. bila je srećom vrlo dobra do izvrsna u cijeloj Istri (o čemu svjedoči i nedavno kušanje prvih uzoraka Benvenutijeve Santa Elisabette).

Ovih smo dana probali novu Punta Grecu iz 2016. godine. Riječ je o neobično ekspresivnom vinu, koje prilično trijumfalno ujedinjuje nekoliko načelno udaljenih značajki. S jedne strane, nova Punta Greca jako je koncentrirana, visokoalkoholna, prepuna aroma i okusa crnog voća, kave i tamne čokolade. S druge strane, ona je mineralna i sasvim lagano slana.

Tekstura je savršeno glatka, s dugim, pomalo alkoholnim aftertasteom: osjećaj alkohola morao bi izblijediti s dozrijevanjem vina. Tanini su moćni ali perfektno zreli, što znači da Punta Greca iz 2016. može uspješno  trajati bar petnaestak godina. Ovo slasno vino jedan je od najoriginalnijih i najboljih hrvatskih merlota.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.