Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Krajnje je vrijeme da se osvijesti problem drogiranja među kuharima

ilegalni-restoran

Dva su nedavna događaja ponovo upozorila na dosta ozbiljan problem drogiranja među kuharima. Ovih je dana u Sloveniji zbog droge uhićen jedan nevažni kuhar iz Beograda koji je zadnjih godina živio u Zagrebu. Prije otprilike dva tjedna bankrotirao je slavni londonski restoran Square.Square je osnovao i vodio veliki chef Philip Howard, koji ga je prodao mafijaškoj tvrtki, koja je Square dovela u stečaj. Phil Howard upao je u teške probleme s ovisnošću o cracku, koji su mu upropastili karijeru: o njegovom će se slučaju vjerojatno snimati film ili TV serija.

Droga, dakle, zahvaća sve rangove kuhara: i one najbolje i one posve marginalne. Prilično smo sigurni da se u kuhinjama barem dva bistroa u strogom centru Zagreba unatrag dvije godine konzumirala i preprodavala teška droga, ne marihuana, nego zaista ozbiljna droga. Niz kokala u Dalmaciji, ali i neki u Istri zahvaćeni su drogom, koja je dosta fatalno utjecala na karijere nekih naših talentiranih kuhara.

Ovdje valja reći da droga u restoranima nije nipošto novi problem. Još sredinom 90-tih godina jedna od najboljih zagrebačkih pizzeria propala je i zato što su njeni konobari dilali heroin. Premda je, dakle, riječ o dugogodišnjem, kontinuiranom, lokalnom i globalnom problemu, o njemu se premalo govori. 

U posljednje dvije godine u fokusu negativnih i kriminalnih situacija u restoranskom biznisu našlo se, sasvim opravdano, seksualno nasilje i diskriminacija žena. Međutim, problem s drogom gotovo je jednako opasan, a još uvijek prilično zapostavljen i neosviješten. 

Za početak, bilo bi dobro da vlasnici restorana i stariji, stabilniji chefovi uvedu nultu stopu tolerancije za one kuhare koji se drogiraju ili prodaju drogu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.