Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Acrobat Portofolio Tastingu sudjelovat će vrhunska ekipa francuskih vinara, uključujući vlasnika čuvenog bordoškog Pontet Caneta

chateau-pontet-canet-vinograd

Chateau Pontet Canet u posljednjih je desetak godina jedna od najvrućih i najvažnijih bordoških vinarija. Pontet Canet nalazi se u komuni Pauillac, otprilike preko puta Mouton Rothschilda. Pontet Canet posjeduje osamdesetak hektara vinograda, zasađenih s oko 60 posto cabernet sauvignona i 33 posto merlota. Tu je još i nešto cabernet franca i petit verdota.

Pontet Cantet vrlo je staro imanje, koje potječe još iz 18. stoljeća. Prvi je procvat doživjelo, međutim, tek u sedamdesetim godinama dvadesetog stoljeća, kad ga je kupila obitelj Tesseron, koja spada među autentične aristokrate konjaka (konjak Tesseron ne postoji u mlađoj varijanti od XO-a). Drugi, jednako važan vrhunac, Pontet Canet počeo je doživljavati prije petnaestak godina.

Naime, Chateau Pointet Canet, jedna je od prvih velikih bordoških vinarija koja je uvela biodinamičke metode proizvodnje. Pontet Canet počeo je eksperimentirati s biodinamikom još 2004. godine, prvo na petnaestak hektara vinograda, da bi do 2014. godine dobio Demeter certifikat.

Bordeaux je konzervativan. Najpoznatije bordoške vinarije tek su unatrag par godina počele najavljivati prelazak na organsku i biodinamičku proizvodnju. Chateau Pontet Canet, koji usput govoreći dobiva izvrsne ocjene uključujući čistih 100 bodova za berbe 2009. i 2010, opravdano se može smatrati avangardnom i jednom od najmodernijih bordoških vinarija.

Chateau Pontet Canet, čija su vina nedavno ušla u Acrobatov program, sudjeluje na Acrobatovu Portfolio Tastingu na najvišoj razini. Naime, Pontet Canet predstavljat će Michel Tesseron, jedan od vlasnika.

Osim Pontet Caneta, na prvom Acrobatovu Portfolio Tastingu koji se održava ove subote u Zagrebu, sudjelovat će još niz važnih francuskih vinarija, uključujući šampanjeriju Billecart Salmon, šampanjeriju Trudon, klasičnu burgundsku kuću Olivier Leflaive (koja priređuje  majstorsku radionicu), te sam Chateau Haut Brion, jednu od najprestižnijih svjetskih vinarija uopće. Koliko pamtimo, riječ je o najvećem broju prvorazrednih francuskih vinara koji se ikad okupio u Zagrebu i Hrvatskoj. Acrobat Portfolio Tasting održava se ove subote 15.veljače u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.