Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Acrobatovom Portfolio Tastingu majstorske radionice vode Gaia Gaja, Roberto Voerzio i Marjan Simčič

atp-masterclass-g

Acrobatov Portfolio Tasting (APT) koji se 15. veljače održava u zagrebačkom hotelu Hilton Garden Inn, srušio je sve dosadašnje hrvatske kriterije za vinske majstorske radionice. Naime, i na nekim drugim festivalima mogu se, iz godine u godinu probati vertikale vrhunskih vina iz Burgundije, Champagne, Bordeauxa ili talijanskih regija. Međutim, baš nikad sami vlasnici vodećih svjetskih vinarija nisu došli u Zagreb promovirati svoja vina.

APT-ove majstorske radionice cijelo vodit će osobe koje zaista proizvode svoja svjetski čuvena vina. Vinske majstorske radionice na APT-u otvaraju se kušanjem starijih berbi Marjana Simčiča, nedvojbeno najutjecajnijeg slovenskog vinara.

Slijedi masterclass klasičnog burgundskog negocijanta i vinara Oliviera Leflaivea. Poslije Leflaivea nastupit će Gaia Gaja. Gaia Gaja kćerka je Angela Gaje, jednog od najvažnijih talijanskih vinara svih vremena. Gaia Gaja hrvatskim će poznavateljima vina predstaviti stare i mlađe berbe pojedinih Gajinih ikonografskih etiketa. Gospođa Gaja prije više je godina počela preuzimati pojedine segmente poslovanja ove ekscentrično važne vinarije iz Barbaresca.

Iza Gaie Gaje nastupit će Roberto Voerzio. Roberto Voerzio jedan je od najznačajnijih proizvođača barola. Voerzio, koji je tek nedavno ušao u Acrobatov portfolio, osobno će prezentirati svoja plemenita vina bez roka trajanja. Voerzio je dosad dobio niz čistih stotki, uključujući i tri maksimalne ocjene Roberta Parkera. Voerziove buteljke jako su skupe, ali spadaju u uzak krug najboljih vina koja se proizvode u Italiji. Voerziov masterclass osobno nas najviše veseli, jer u Hrvatskoj nikad nismo imali prigodu probati tako visoki rang barola. 

Poslije Voerzia svoj će Brunello Castelgiocondo predstaviti tradicionalna toskanska vinarija Frescobaldi, da bi vinske prezentacije na APT–u završile Romanom Dal Fornom, uz Quintarellija najboljim proizvođačem Amaronea.

Iz ove je postave sasvim jasno da u Zagrebu nikad dosad nismo čast uživati u tako spektakularnim vinskim majstorskim radionicama. Osim vinskih radionica, na APT-u će se održati I tečaj rezanja pršuta, koji će voditi glavni rezač prestižne španjolske pršutane Cinco Jotas, kao i prezentacije ginova, tonika , maslinovih ulja i mineralnih voda.

Prilično je fascinantno da je vlasnik Acrobata Dino Kušen sve te važne protagoniste svjetske vinske scene, koji drže majstorske radionice, kao I predstavnike drugih prestižnih vinarija , poput Billecart Salmona i Chateau Haut Briona, uspio okupiti u Zagrebu na isti dan. Riječ je o velikom doprinosu deprovincijalizaciji Zagreba i Hrvatske.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.