Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Orkan u Bukovačkoj simpatična je gostiona u kojoj se nažalost razilaze kuharske tehnike i kvaliteta mesa

orkan-becki

Popodne uoči finala Europskog rukometnog prvenstva proveli smo u Buffetu Orkan, ugodnoj četrdesetgodišnjoj gostionici u donjem dijelu Bukovačke, malo iznad skretanja za bolnicu Rebro i malo ispod skretanja za lijepu ulicu Vrhovčev vijenac .

Orkan je počeo kao roštiljarna s gablecima, da bi se s vremenom pretvorio u domaći restoran opće prakse. Riječ domaći ovdje podrazumijeva niz starinskih priprema mesa, poput naravnog telećeg u vlastitom umaku, dok opća praksa znači da na jelovniku ima baš svega, od bečkog (telećeg, svinjskog, purećeg) preko mućkalice od bifteka i bifteka u zelenom papru, svih mogućih formi mljevenog mesa s roštilja, pa do bijele ribe.

orkan-biftek

Mi smo naručili biftek i teleći bečki. Kod oba je jela došlo do neobične disproporcije između kulinarskih tehnika i kvalitete mesa. Biftek je bio prvorazredno mekan i dobro očišćen, bez ikakvih žilica, ali nažalost dinstan a ne pečen. Bojimo se da ćemo morati objaviti listu svih zagrebačkih restorana koji ne znaju ispeći biftek.

orkan

Wienerschnitzel bio je, pak, savršeno pohan, s mjehurima velikima kao u Plachutti i bez imalo tragova masnoće, ali je dio mesa bio skoro nejestivo žilav, pa smo ga morali ostaviti. Kad bi Orkan uskladio kvalitetu sastojaka s osnovnim tehnikama (dakle, mekana teletina i perfektno pohanje, dobar biftek i ispravna termička obrada) , ova bi masovno popularna gostionica zaslužila veću ocjenu. U obranu kuhinje moramo reći da su salate, miješana od svježeg povrća i grahova s bučinim uljem, bile izvrsne.

Orkan privlači goste golemim porcijama i više nego korektnim cijenama: bečki veći od tanjura košta 95 kuna, a biftek 120 kuna. Cijene jela s roštilja kreću se između 40 i 50 kuna.

Orkan je korektno mjesto, gdje je ugodno svratiti na ručak poslije šetnje Maksimirom. Vinska je lista vrlo kratka, ali pametna: Coronica, Kozlović , Skaramuča, čiji sasvim solidni Dingač iz 2015. košta samo 160 kuna.

BUFFET ORKAN

Bukovačka 6, Zagreb

HRANA -3/5  VINO 3/5  SERVIS 3/5  AMBIJENT 3/5

sve kreditne kartice

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.