Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Onkolozi tvrde da je 35 posto svih vrsta raka povezano s lošom prehranom

hrana-vrecice

U 35 posto slučajeva nastanak tumora uzrokovan je lošom prehranom. Tvrdi to predsjednik Talijanske lige za borbu protiv raka, onkolog i senolog Francesco Schittulli, u intervjuu za La Presse. “Nepropisna prehrana povećava rizik za oboljenje od 35 posto svih vrsta raka,” kaže Schittulli. 

Kao najvažnije promjene za smanjenje tog rizika, predlaže prehranu sastavljenu od svježih neprerađenih namirnica i smanjenje unosa masnoća, no ponajprije puno fizičk aktivnoti. “Uvijek se ustajte od stola malo gladni,” dodaje Schittuli. Promijeni li se svijest o prehrani, njegova perspektiva je optimistična. Onkolog misli da će za generacije rođene nakon 2050. godine očekivana životna dob biti 110 godina. 

Slično upozorenje o povezanosti loše prehane i karcinoma nedavno je objavljeno i u istraživanju koje je proveo Institut za globalno zdravlje u Barceloni, objavljenom u publikaciji Enviromental Health Perspectives. Prema njihovim rezultatima, jedno od dvadeset oboljenja od karcinoma pripisuje se trialometanima, tvarima za dezinfekciju pitke vode u vodovodu i njenih izvora, koji ostaju prisutni i nakon kloriranja bazena, dezinfekcije wellnessa i slično.

Istraživanje je provedeno u Americi od 2005. do 2018. Međunarodni fond za istraživanje raka, koji sustavno istražuje vezu hrane i oboljenja, upozorava da se kao najčešći uzorak ove veze pojavljuje prehrana u kojoj se nesrazmjerno koriste mliječni proizvodi i meso, premasna prehrana, prehrana puna prerađenih proizvoda s velikim udjelom soje i slično. No, postoci slučajeva u kojima je utvrđeno da je karcinom uzrokovan ili uvelike uzrokovan lošom prehranom, dosad su bili puno manji od onih koje je iznio talijanski onkolog. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.