Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Belje je u povodu Vinceške predstavilo dosta raskošnu Graševinu iz 2019.

vinceska-2020-g

Dok smo se prekjučer ujutro kroz gustu bijelu maglu vozili prema Baranji, na lokalnom smo radiju slušali intervju sa Suzanom Zovko. Gospođa Zovko, glavna enologinja Vina Belje, objašnjavala je kako je berba 2019. možda podbacila u količinama, ali je ustvrdila da je kvaliteta vina vrhunska. Par sati kasnije probali smo prve buteljke beljskog vina koje još nema komercijalnu etiketu. Na bijelom papiru piše tek Graševina Premium, berba 2019. prvo punjenje.

vinceska-2020-krstenje

Koliko god bila mlada, ova je graševina već sad impresivno bogata, uljasta, aromatična, a istodobno prepuna one vibrantne energije mladih živih vina iz vrhunskih berbi. Radi se definitivno o graševini s ozbiljnim potencijalom za medalje na međunarodnim natjecanjima, koja već sada pruža puno užitka.

Beljska Vinceška idealan je dan za promociju novih vina. Vinceška, kako se u Baranji zove Vinkovo, dan krštenja vinograda, u Belju redovito ima tretman najvažnije godišnje fešte. Na ceste se stavljaju posebne oznake za Vincešku, na golemom parkingu beljskog Novog podruma već je oko podneva ponestalo mjesta, a domaćini su nam rekli da se prekjučer u Belju skupilo više od tisuću ljudi, što je rekordni posjet. Hostese su nosile najljepše narodne nošnje, kuhari su na otvorenom, u kotlovima, pripremali hektolitre ljutog graha s povrćem i suhim mesom, tamburaši su svirali dulje od prosječnog trajanja koncentrata Grateful Deada u njihovim zlatnim godinama, dok su gosti izgledali veselo, sretno i zadovoljno. U srijedu smo na beljskoj Vinceški vidjeli jednu drukčiju, veselu i optimističnu Slavoniju i Baranju, što nam je uljepšalo početak godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.