Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VIŠE PIZZE MANJE POVRĆA Trump vraća junk food u američke škole

trump-junk-food

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa u petak je srušila jedan od ostataka programa obrazovanja o hrani koji je u američke škole uvela Michelle Obama, piše Washington Post.

U suradnji s legendarnom kalifornijskom cheficom Alice Waters, Obama je bila pokrenula inicijativu Let’ Move kojoj je krajnji cilj zaustavljanje epidemije pretilosti kod djece, a njeni stupovi su edukacija djece o boljoj prehrani i zdravi obroci za djecu iz siromašnih obitelji koja dobivaju besplatnu hranu u školi.

U sveobuhvatnom projektu koji je trajao dva predsjednička mandata, većina je škola u Americi uvela edukaciju o hrani, promijenila jelovnike u školskim kantinama, djeca su počela jesti više voća i povrća, informirati o poljoprivredi i proizvodnji kvalitetne hrane, mnoge škole napravile su povrtnjake.

U novim smjernicama koje je prije nekoliko dana objavio američki ministar poljoprivrede Sonny Perdue, zanimljivo upravo na rođendan Michelle Obama, školama se preporučuje “više fleksibilnosti” kako bi se smanjila proizvodnja otpada djeci ipak ponudili hranjivi i privlačni obroci. Aktivisti za prehranu djece odmah su alarmirali javnost. i izmjene nazvali “besramnima.”

Prema smjernicama ministarstva, upozoravaju, škole smiju smanjiti količine određenih vrsta povrća u kantinama, a mahunarke koje su škole kuhali kao povremenu zamjenu za meso, sada također spadaju u kvotu povrća. Istodobno, u istu je kvotu svrsta krumpir, koji se sada može posluživati umjesto špinata, brokuli i ostalog povrća. Škole smiju prepoloviti i količinu voća koje poslužuju djeci, a na jelovnike ponovno smiju pizze, hamburgeri, pomfrit i slatkiši.

Predsjednik U druženja za školsku prehranu Guy Anderson podržava Trumpove mjere. Kaže da su novi standardi školske prehrane koje je uvela Michelle Obama “dali jako dobre rezultate, ali na nekim mjestima smanjili sudjelovanje jer su povećali troškove i otpad.” Nove mjere, smatra, školama će omogućiti da lakše svladaju izazove kvalitetnije prehrane.

Kritičari, pak, upozoravaju da su otpad i cijene samo proziran izgovor koji Trumpova administracija koristi da bi pogodovala lobistima prehrambene industrije. “Naša djeca zaslužuju puno bolje od kapitulacije pred lobistima na račun njihova zdravlja. Trump napada zdravlje naše djece pod krinkom pojednostavljenja školskih obroka,” rekao je zamjenik direktora Centra za znanost u javnom interesu Colin Schwartz.

Zdravi školski obroci, koji se poslužuju za 30 milijuna učenika u Americi, uglavnom djece iz obitelji lošijeg imovinskog stanja, uskoro bi mogli postati prošlost, kao i zdrava hrana koju američke škole tijekom ljetnih praznika osiguravaju za 2,6 milijuna siromašne djece. Svako treće američko dijete živi u riziku od dijabetesa, svako peto dijete u Americi pati od pretilosti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.