Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

‘Četiri trgovačka lanca hrane 85 posto Francuza. Današnji sistem prehrane je neodrživ’

roellinger

Prije nekoliko godina, francuski chef Olivier Roellinger, potpredsjednik prestižnog lanca hotela i restorana Relais & Chateaux, Ujedinjenim narodima predao je manifest. Kao istaknuti član Slow Food pokreta, četvrti francuski chef koji se odrekao triju Michelinovih zvjezdica i jedan od najprominentnijih aktivista za održiviji sistem prehrane, Roellinger je u manifestu predstavio 22 zadatka na kojima bi svi od restoranske i prehrambene industrije do političara, morali zajednički raditi kako bi se čovječanstvo spasilo od katastrofalnih posljedica loše prehrane.

U briljantnom intervjuu koji je lani dao francuskom portalu Bruit de Table, Roellinger jezgrovito opisuje temeljne probleme današnjeg prehrambenog sustava. “Ekologija puno govori o zraku, vodama, energiji i fosilnim gorivima, ali premalo govori o hrani,” tvrdi Roellinger, “A hrana je samo srce ekologije. Moramo zaštititi oceane, ali u konačnici prvenstveno moramo štititi čovjeka. A čovjek je biće koje jede tri puta dnevno. Koje smo mi iz jedača pretvorili u konzumenta hrane za profit nekolicine ljudi.”

Roellingerovi su argumenti razorni. Od činjenice da u svim razvijenim zemljama nekoliko trgovačkih lanaca praktički hrani 85 posto stanovništva, do uništenja poljoprivrednika dampiranjem cijena i devastacije okoliša za koju multinacionalne kompanije poput Monsanta i Bayera praktički ne odgovaraju, Roellinger upozorava na dramatično loše stanje ali i argumentira zašto misli da nas čeka bolja budućnost. Prenosimo dio intervju s Olivierom Roellingerom s hrvatskim prijevodom. Cijeli intervju možete pogledati OVDJE.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

‘Četiri trgovačka lanca hrane 85 posto Francuza. Današnji sistem prehrane je neodrživ’

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min