Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Masterclass Csabe Malatinszkog jedan je od središnjih događaja osječkog festivala WineOS

csaba-malatinszky-vina

Prostorija od stotinjak kvadratnih metara bila je doslovno premala da primi sve zainteresirane za radionicu Csabe Malatinszkog, jednog od najpoznatijih mađarskih vinara, pa se u toj sali na prvom katu dvorane Gradski vrt stvorila gužva kao na press konferenciji nekog političara poslije izbora.

Csaba Malatinszky, kojeg je u Osijek doveo marljivi vinski aktivist Željko Garmaz, bio je jedan od prvih mađarskih profesionalnih sommeliera. Zatim se bavio trgovinom vinima da bi prije više od dvadeset godina počeo proizvoditi vina.

Cazaba Malatinszky

Sada puni, zavisno o berbi, 150 do 250 tisuća buteljki godišnje, od grožđa s tridesetak hektara vinograda u Villany Siklosu. “Izvozim oko 60 do 70 posto proizvodnje. Zanimljivo je da sam prvo počeo prodavati vina u Japanu, a tek onda na tradicionalnim tržištima poput Velike Britanije,” rekao nam je Malatinszky prije prezentacije. Daleki je istok i danas njegovo važno tržište; uoči dolaska u Osijek boravio je u Šangaju i Hong Kongu.

Malatinszky je dobio niz visokih ocjena  i komplimenata od autoritativnih  svjetskih vinskih kritičara poput Stevena Spurriera i Jancis Robinson. Njegova su najpoznatija vina chardonnay Noblesse i cabernet franc Kuria, koji dolazi na tržište desetak godina poslije berbe. U osječkom Gradskom vrtu jučer smo probali vertikalu cabernet franca, od 2003. do 2009. s tim da je 2003. servirana zadnja.

Tasting je počeo Kuriom iz 2005, koja je već lagano posmeđila, i koja je pokazala herbalnu stranu cabernet franca, s puno još grubih tanina koji vjerojatno nikad neće omekšati. Slijedila je 2004.koja je ostavila puno bolji dojam; sočnija je, zaokruženija s još puno voća i bez dominacije herbalnih  nota. Jedino nijanse tawnya na rubovima čaše odaju njene godine.

Berba 2006. impresionirala je kombinacijom svježine i kremoznosti, s vrlo mnogo crvenog i crnog  voća. Isuća berba, 2007. obilježena je brettom, ali ima izvrsnu, čvrstu strukturu i dugo traje u ustima.

Diskretno zadimljena Kuria iz 2008. vjerojatno je najbolje vino jučerašnjeg kušanja: ona je posve skladna, s puno cvjetno voćnih aroma tamnih voćnih i okusa, i s čvrstom ali zrelom taninskom strukturom.

Za razliku od nje, Kuria iz 2009, žestoko je prenabildana, s vrlo jakim okusima višanja i tamne čokolade, i s gotovo džemastom gustoćom. Na kraju smo kušali Kuriu iz 2003. koja se većini  sudionika jučerašnjeg masterclassa najviše svidjela. Točno je da 2003. ima moćnu strukturu, da je još puna voća i da je jako svježa.

Međutim, na nosu se osjetila  uglavnom prašina s nešto acetata. Ovo je vino definitivno trebalo dekantirati par sati prije degustacije da bi ga se moglo relevantno procijeniti.

Csaba Malatinszky, organski vinogradar s kultnim statusom, pokazuje zašto svjetska reputacija mađarskih vrhunskih vina neprekidno raste.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.