Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Vlada Zorana Milanovića 2013. je angažirala Dina Galvagna da skuha gala večeru za ulazak Hrvatske u EU

eu-zastave

Vlada novoizabranog predsjednika Republike prije šest i pol godina povukla je neočekivano  moderan potez za promociju hrvatske gastronomije. Milanovićev je ured, naime, bio angažirao Dina Galvagna, u ono vrijeme chefa avangardnog restorana Peta četvrtina, da pripremi gala večeru za strane državnike i predstavnike hrvatskog državnog vrha, u povodu ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

Večera se održala 1. srpnja 2013. godine u Klovićevim dvorima u Zagrebu. Dino Galvagno tom je prigodom ispekao kruh od šest vrsta žitarica iz domaćih mlinova. Kao predjelo servirao je konfitirane, marinirane i usoljene inćune s mladim ličkim krumpirom, dok je za glavno jelo pripremio janjetinu s bobom, grahom, kupusom i divljim komoračem.

Posebnu je pozornost izazvao desert, salenjaci s marelicama.

Angažiranje Dina Galvagna bilo je zaista prilično neuobičajena odluka. Na državničkim gala večerama uglavnom se poslužuje hrana poput jastoga i steakova, pripremljena u konvencionalnom stilu. Sasvim je neobično gostima ponuditi progresivna jela s neluksuznim sastojcima.

Pa ipak, Dino Galvagno u ono je vrijeme bio uvjerljivo najvažniji hrvatski chef tako da je njegov odabir imao smisla, te je svakako omogućio gostima da bar malo upoznaju modernu hrvatsku gastronomiju.

Osim ovog kontroverznog poteza (neki su se diplomati navodno u kuloarima bunili zbog  hrane, osobito zbog salenjaka), Zoran Milanović u svom je premijerskom mandatu smanjio PDV na restorane na 13 posto. Kao predsjednik Republike, Milanović, naravno, neće moći donositi nikakve izvršne odluke.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Vlada Zorana Milanovića 2013. je angažirala Dina Galvagna da skuha gala večeru za ulazak Hrvatske u EU

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min