Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Od 1. srpnja Hrvatima više ne treba radna dozvola za Austriju. slijedi li masovni egzodus konobara i kuhara?

kuhari-kuhinja

Hrvati su uvijek voljeli raditi u Austriji. Austrijska je ekonomija jedna od najjačih u Europi, što znači da su plaće dobre, radi se o zajedničkom kulturnom prostoru, a od Zagreba do Beča ne treba više od tri i pol, maksimalno četiri sata umjerene vožnje. Austrija je, ukratko, puno ugodnija destinacija za odlazak na rad u inozemstvo, od Njemačke ili Irske.

Austrijsko je tržište rada do početka 2020.godine bilo relativno zaštićeno. To znači da je poslodavac morao nabavljati radne dozvole za svoje zaposlenike iz Hrvatske. Od 1. srpnja, austrijsko tržište radne snage postaje potpuno otvoreno, bez te restrikcije.

Što znači kako se može očekivati da velik broj hrvatskih konobara i kuhara potraži posao u Austriji. Neki od najboljih zagrebačkih ugostiteljskih profesionalaca već nam dvije godine najavljuju da je masovni odlazak konobara i kuhara u Austrijiu gotovo neizbježan.

Ako se to doista dogodi, veliko je pitanje kako će hrvatska turistička i restoranska industrija, koja je ionako kadrovski žestoko potkapacitirana, funkcionirati u idućih nekoliko godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.