Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVO ISTRAŽIVANJE Hrvatska maslinova ulja najzdravija su u Europi

maslinova ulja

HRVATSKA maslinova ulja najzdravija su u Europi. Objavio je to danas Index.hr pozivajući se na izvještaj europskog projekta ARISTOIL koji se od 2016. do 2019. provodio u pet sredozemnih maslinarskih zemalja Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Cipru i Hrvatskoj. – koje su proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Cilj projekta bila je analiza ulja s više od 250 miligrama fenola po kilogramu, kako bi se ta ulja ubuduće mogla deklarirati kao proizvod s povoljnim djelovanjem na kardiovaskularni sustav. U četiri tisuće uzoraka iz berbi 2016, 2017. i 2018. Gotovo sva ulja iz Hrvatske, njih 97 posto, bila su visokofenolna. Ulja s puno fenola, osim što su puno aromatičnija i ekspresivnija, i djeluju jače antioksidativno na organizam. Prosjek količine fenol u hrvatskim maslinovim uljima je 655 mg/kg. Slijede španjolska ulja, grčka, ciparska pa talijanska koja u prosjeku imaju duplo manje fenola od hrvatskih.

Sva najbolja hrvatska maslinova ulja dolaze iz Istre. Istra je jedno od najboljih područja za uzgoj maslina na svijetu. No, ovdje je još važnija činjenica da vodeći istarski maslinari spadaju među najnaprednije ne samo poljoprivrednike, nego poslovne ljudi u Hrvatskoj uopće. U Istri se godinama ulaže u maslinike, knowhow i tehnologiju prerade, dok najbolji proizvođači poput Belića, Chiavalona i Ipše stalno dižu kriterije i osvajaju prestižne svjetske nagrade. S ambicioznim novim projektom uljare i kušaonice koji u Vodnjanu razvijaju braća Sandi i Tedi Chiavalon, istarsko će maslinarstvo sigurno ući i u jaču promotivnu, turističku fazu.

Flos Olei, najprestižniji svjetski vodič za maslinova ulja, Istru već pet godina zaredom proglašava najboljom svjetskom maslinarskom regijom. Vrhunska istarska maslinova ulja najkonkurentniji su hrvatski proizvod na svjetskom tržištu i uz škampe i tartufe jedina prirodna hrvatska namirnica koja po kvaliteti ulazi u sam svjetski vrh.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.