Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Petina uzoraka mljevenog mesa u zagrebačkim trgovinama ne odgovara zakonskim propisima

meso-domace

Časopis Meso objavio je istraživanje koje su proveli biotehnolozi Sveučilišta u Rijeci, zagrebačkog Veterinarskog fakulteta i Ministarstva poljoprivrede. Oni su, prenosi HINA, analizirali 42 uzorka pakiranog mljevenog mesa iz zagrebačkih dućana. Analiza je pokazala da u dvadeset posto slučajeva sadržaj mesa ne odgovara zahtjevima koji su propisano hrvatskim zakonima.

Naime, u petini paketa mljevenog mesa pronađeno je više kolagena, nego što bi mljeveno meso trebalo sadržavati. E sada, kolagen je vezivo tkivo, koje je često nerazgradivo ili teško razgradivo kuhanjem, pa ga se može učiniti jestivim jedino ako ga se fizički usitni. Očigledno je, dakle, da dio domaćih supermarketa u vaše mljeveno mesu stavlja ostatke životinja, koje bi inače morali baciti.

Još banalnije rečeno, umjesto mljevenog goveđeg buta ili vratine, sasvim je moguće da ste kupili i platili mljevene tetive i hrskavice. Više smo puta upozoravali da ne treba kupovati unaprijed mljeveno meso, jer zaista nikad nrnemožete znati što se nalazi u paketu koji ste uzeli s police.

Kad vam treba mljeveno meso, naprosto zamolite mesara da pred vama samelje komad koji ste odabrali. To je apsolutno jedini način da budete sigurni što ćete zapravo jesti. Sve drugo, od omota mljevenog mesa u supermarketima, do već gotovih pljeskavica i ćevapa, može sadržavati stvari koje nikad ne biste poželjeli staviti u usta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.