Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Park, najnovija zagrebačka pizzeria, peče solidnu napoletanu s pomalo neobičnim sastojcima

park pizza (1)

U Parku, ovih dana otvorenoj pizzeriji kraj parka u Martićevoj ulici, na pizzu stavljaju suhe datulje. Naime, pizza Paklenica sadrži bivolju mozzarellu, grana padano, pršut, cherry rajčice, vrlo ljute feferone, crveni radič i datulje. Logika je jasna: ljutini čilija željelo se suprotstaviti slatkoćom datulja. No, problem je u tome što datulje udružene s tijestom (isto vrijedi i za grožđice ili bilo koje drugo sušeno voće) izazivaju asocijaciju na panettone ili kuglof. A vjerojatno ne želite da vaša pizza ima okus po panettoneu..

Ne računajući nesretne datulje, pizza u Parku bila je sasvim ugodna. Park u krušnoj peći peče napoletane, koje imaju lijepu leopardovu koru, ali neki rubovi pizze nisu se uspjeli dignuti, dok su drugi izgledali baš kako treba. Ovu neujednačenost vjerojatno treba pripisati nedovoljno zagrijanoj peći. Tijesto fino miriše po kruhu i optimalno je elastično, ali ponešto pretanko, osobito s obzirom na golemu količinu sastojaka kojima je pizza opterećena. Pizze s previše sastojaka nisu i najbolje pizze.

Park je otvoren tek prije nekoliko dana, pa ga nećemo ocijeniti. Lista pizza podijeljena je na tri poglavlja od po pet ili šest pizza. Prvo je poglavlje posvećeno klasičnim pizzama, od Margherite do calzonea, drugo pizzama Park koje su nazvane po poznatim zagrebačkim parkovima Maksimiru, Tuškancu, Zrinjevcu, Ribnjaku i Botaničkom vrtu, dok su u treće poglavlje smještene gurmanske pizze nazvane po hrvatskim nacionalnim parkovima Brijunima, Mljetu, Paklenici, Plitvicama i Kornatima.

Cijene se kreću od pedesetak do 85 kuna, a pizze su prevelike da bismo uspjeli pojesti cijelu pizzu. Izbor piva je generički, osim Zmajskog i Velebita, dok je izbor vina dobro pogođen za kvartovski pizzeriju: na čaše se toče Medeina Malvazija i Merlot, Badelov Cuvee Benkovac i Buhačeva Graševina (aktualna Buhačeva berba nije baš dobro ispala). Bilo bi dobro kad bi na čaše točili još po jedno crno i bijelo vino višeg ranga cijena i neki korektan suhi pjenušac, dok će na ljeto trebati dodati rose. Prostor je izvanredan. Park je smješten u velikoj ostakljenoj kutnoj prostoriji s jako puno prirodnog svjetla, u jednom od najciviliziranijih zagrebačkih kvartova. Parku treba još jako puno uštimavanja. No, početak nije loš.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.