Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PURICE, BAKALARI… Jedem doma su lansirali novu liniju proizvoda za božićne večere kod kuće

purica

Kuhati za Božić, za obitelj ili veliko društvo, jedna je od veselijih stvar u životu. Bez obzira na to je li vaša kuhinja kaos ili uhodani stroj, vrlo je vjerojatno da ste bar ponekad pomislili kako bi bilo lakše da možete samo kuhati. Ili doći na gotovu pripremu. Planiranje, nabava, priprema koja nekad zahtijeva i nekoliko dana, za dosta je ljudi razlog zbog kojega se ne upuštaju u velika božićna kuhanja, pa tako propuštaju i sreću iznošenja purice, bakalara, kolača, sarmi i svega ostalog pred dobro raspoložene goste.

Nova linija proizvoda hiperaktivne zagrebačke tvrtke Jedem doma nastala je upravo kao rješenje za to pitanje: kako uživati u blagdanskom kuhanju i kuhati sa svježim, prirodnim sastojcima i onda kada nemate vremena (i veza na placu) za nabavu dobre robe i kompletnu pripremu.

jedem-doma-bozic-pasticada

Jedem doma pokrenula je mala grupa kuhara amatera, koja je ljudima pripremala ručkove u njihovim domovima. Onda su ih počeli zvati za večere, pa za privatne proslave, pa za evente… i ovoga ljeta značajno su proširili biznis. Počeli su proizvoditi svježe sastojke koji su ključni za dobro kuhanje, ali za koje teže pronalazimo vrijeme: temeljce, umake, meso i ribu pripremljene za pečenje, njoke, deserte. S nutricionistički osviještenom hranom i praktičnom izvedbom, pronašli su nišu koja je stvorila golemu potražnju. Onda su otkrili još jednu – blagdansko kućno kuhanje.

“Neka od najomiljenijih božićnih jela, koja jako volimo vidjeti na stolu, ponekad su prezahtjevna za naš tempo života. Hoćete li baš svake godine tri noći zaredom peći kolače i tjedan dana ranije rezervirati dovoljno veliku puricu da biste je na vrijeme stavili u salamuru?,”priča osnivačica Jedem doma Željka Maras, “Zato smo ove godine odlučili preuzeti tu pripremu i ljudima isporučiti sastojke spremne za kuhanje. Sve što trebaju je zagrijati pećnice i uključiti plamenike.”

jedem-doma-bozic-purica

Provjerili smo kako ova ideja funkcionira u praksi. Jedem doma je ovoga ljeta uselio u svoju novu kuhinju u zagrebačkoj Savskoj ulici. U kuhinji opremljenoj za restoransko kuhanje radi šestero mladih kuhara. Iako im količine narudžbi rastu, nabavu još većinom rade dnevno, na Dolcu, od OPG-ova i ribara. Dio polugotovih proizvoda prodaje se svjež, dio se odmah nakon kuhanja šokira i vakuumira tako da jela mogu trajati nekoliko dana i ne trebaju dodatke. Proizvodnju procjenjuju prema najavama klijenata, prometu u malim trgovinama s kojima surađuju (Mrkvica, Grga Čvarak) i online narudžbama koje dostavljaju sami.

Specijalna božićna linija Jedem doma za kućno kuhanje obuhvaća klasične sezonske hitove, od purice do kolača. Kolači su, doduše, već rasprodani i ne primaju nove narudžbe. “Naručeno nam je oko 200 kilograma, treba to napeći u idućih tjedan dana,” kažu u Jedem doma, ne bez ponosa, “Ljudi su poludjeli za njima vjerojatno zato što su bez pšeničnog brašna i bijelog šećera, a strašno su fini.”

Jedan od većih hitova zasigurno će biti purica. Purice drže dva dana u salamuri, zatim im pod kožu utiskuju maslac koji aromatiziraju svježim začinskim biljem i pune ih. Treba ih samo ubaciti u pećnicu. “Nakon dugog eksperimentiranja s veličinama i pečenjem imamo siguran recept. Purice stižu s detaljnim uputama za pečenje, za tajming i temperature, tako da nema opasnosti da se presuše. Uz malo pažnje, pećnica praktički sama odradi stvar,” kažu kuhari Jedem doma.

Pašticadu pripremaju po recepturi koju su godinama usavršavali kuhajući za klijente. “Odlučili smo kuhati pašticadu za koju su nam klijenti iz Dalmacije rekli da je ista kao ona od njihovih mama, samo poboljšana. I danas se držimo tog recepta,” kaže Željka Maras, “Pakiramo odvojeno meso i umak jer ljudi vole različite količine umaka. Neki vole jesti samo umak, s njokima, pa si mogu dozirati kako žele.” Njoke su inače najpopularniji Jedem doma proizvod za kućno kuhanje, jer ih rade od skute, u dvije varijante i boje, s dodatkom cikle i graška.

jedem-doma-novi-proizvodi
Jedem doma

Namaz od bakalara radi se od čistog bakalara bez dodatka oslića ili krumpira. U drugoj božićnoj verziji dosta je popularan Jedem doma bakalar alla Vicentina. “To fenomenalno sjevernotalijansko jelo koje se poslužuje na Badnjak, htjeli smo približiti našim ljudima i malo se odmaknuti od tradicionalnog bakalara na žlicu,” kaže Željka Maras. Baccalà alla Vicentina se radi od sušenog bakalara koji se lagano kuha u mliječnom umaku s inćunima i poslužuje uz pečenu palentu.

Od lokalnih tradicionalnih jela, osim pašticade kod Jedem doma mogu se naručiti i sinjski arambaši, koje pripremaju cijele godine. Cijene su korektne s obzirom na činjenicu da vam s leđa skidaju nabavu, pripremu i recepture a omogućavaju uživanje u kuhanju za goste. Purice koštaju 300 kuna za 3,5 kilograma, Pašticada 180 kuna za dvije osobe, bakalar in bianco 120 kuna za 300 grama, bakalar alla Vicentina 290 kuna za dvije do tri osobe, arambaši 96 kuna za dvije osobe.

Kuhanje za Božić zaista treba biti veselje. Ako vam bilo što oko njega pričinja stres, ne znači da morate smanjivati planove. Podijelite ga s ljudima koji vole kuhati koliko i vi.

Ovaj sadržaj produciran je u veseloj suradnji s Jedem doma

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.