Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

KVASOMANIJA Stiglo je hrvatsko izdanje jedne od najvažnijih svjetskih knjiga o kruhu

kvasomanija-g

“Zaljubila sam se u Anitu i njenu strast prema izradi sourdougha, zaljubila sam se u njenu predanost, iskrenost i čistu, toplu, emociju. Kada me zamolila da napišem par redaka za hrvatsko izdanje Drožomanije skoro mi je srce stalo, neizmjerna mi je to čast- biti dio te predivne knjige…i na taj način biti dio sourdough obitelji. Za sve one koji su me pitali kako početi peći svoj sourdough kruh- #kvasomanija je kamen temeljac.”

Tako je najbolja hrvatska slastičarka Petra Jelenić na svom Instagram profilu najavila  hrvatsko izdanje knjige Drožomanija slovenske autorice i stručnjakinje za sourdough kruh, koja je revitalizirala tu specifičnu pekarsku kulturu i popularizirala je u regiji. S radom Anite Šumer nas je prije tri ili četiri godine upoznao Luka Grmovšek iz ljubljanskog Oštrog ruba. Otada do danas pratimo kako nova kultura kruha ulazi u gotovo sve segmente slovenske i hrvatske gastronomije.

View this post on Instagram

#drozomanija predivne Anite Šumer, @sourdough_mania, izašla je u hrvatskom izdanju. Malo mi je reći da mi je ta vijest uljepšala kraj godine. Sourdough sam otkrila prije par godina, počela eksperimentirati, maltretirala sve oko sebe, zvala @hrvojep za savjete – kako i što… U jednom trenu mi je Hrvoje javio da Anita dolazi u Zagreb održati radionicu.. Ostalo je povijest, kako bi rekli. Zaljubila sam se u Anitu i njenu strast prema izradi sourdougha, zaljubila sam se u njenu predanost, iskrenost i čistu, toplu, emociju.. Kada me zamolila da napišem par redaka za hrvatsko izdanje Drožomanije skoro mi je srce stalo, neizmjerna mi je to čast- biti dio te predivne knjige, biti uz Nju, Hrvoja i na taj način biti dio sourdough obitelji.. Knjiga je divno složena, puna korisnih informacija, isprobanih (pre)ukusnih recepata… Za sve one koji su me pitali kako početi peći svoj sourdough kruh- #kvasomanija je kamen temeljac.

A post shared by Petra Jelenić (@pastrypetra) on

Drožomanija, koja je u Hrvatskoj izišla pod naslovom Kvasomanija u izdanju VBZ-a, ove je godine proglašena najboljom knjigom o kruhu na svijetu u izboru Gourmand World Cookbooks u Kini. Zaslužan za hrvatsko izdanje Drožomanije je Hrvoje Petrić, jedan od vodećih hrvatskih gastro konzultanata i čovjek koji je potaknuo revoluciju kruha u hrvatskim restoranima.

Masterclass koji je Anita Šumer prije više od godinu dana održala u Zagrebu imao je značajan utjecaj na hrvatske chefove. Kvasomanija će zasigurno utjecati na domaću široku publiku. Kultura kruha u Hrvatskoj se tek razvija i u tom pogledu Kvasomanija izlazi u idealno vrijeme. Na hrvatskoj izdavačkoj sceni koja nije poznata osobitom interesu za relevantne svjetske naslove u gastronomiji, Kvasomanija je svakako jedna od vijesti godine. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.