Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najbolja kolekcija whiskyja na svijetu ide na aukciju. Evo što je u njoj

perfect-collection

Australska aukcijska kuća Whisky Auctioneer najavila je vijest godine za ljubitelje whiskyja. Najveća privatna kolekcija whiskyja, koju je stvorio Amerikanac Richard Gooding, iduće godine ide na aukciju, s očekivanom cijenom od 10 milijuna dolara.

Nazvali su je “The Perfect Collection”. Opravdano, jer u kolekciji je više od 3900 boca rijetkih whiskyja, uglavnom škotskih single maltova. Među njima su i rariteti iz destilerija koje više ne postoje, poput Old Orkneya, Stromnessa i Dallas Dhu. Ovo će biti i najveća kolekcija Macallana koja je ikad išla na aukciju.

The Perfect Collection by Mr. Richard Gooding | Documentary from Whisky Auctioneer Ltd on Vimeo.

Na aukciju će i rijetke boce Macallana, Bowmorea i Springbanka, među njima Macallan 1926 Fine and Rare 60 Year Old i The Macallan 1926 Valerio Adami 60 Year Old, za koje se očekuje između 900 tisuća i milijun i pol dolara.

U listopadu smo pisali o boci Macallana 1926 Fine and Rare whiskyja koja u Sotheby’su u Londonu srušila svjetski aukcijski rekord s cijenom od 1,9 milijuna dolara. Macallan 1926 srušio je rekord od 1,1 milijuna dolara koji je lani na aukciji u Edinburghu postavio Macallan 1926 Valerio Adami. Oba whiskyja nalaze se u Goodingovoj kolekciji.

Richard Gooding u kolekciju je uvrstio i Bowmore 1964, Black Bowmore 29 Year Old 1st Edition, Glenfiddich 1937 Rare Collection 64 Year Old, Springbank 1919 50 Year Old i The Macallan 50 Year Old Lalique Six Pillars Collection. Sve je čuvao u posebnoj dvorani u svojoj kući u Coloradu, zvanoj Gooding’s Pub.

Goodingova misija, kako je novinarima objasnila njegova supruga Nancy Gooding, bila je sačuvati boce koje zorno predstavljaju najbolje svjetske destilerije. Osobno je najviše volio Black Bowmore.

“Goodingova kolekcija zaista je jedinstvena i svjedoči o njegovoj posvećenosti skupljanju škotskog whiskyja. Sam njen raspon i rijetkost boca jedno su od najuzbudljivijih otkrića u svijetu whiskyja. Oduševljeni smo što je možemo predstaviti publici prije nego započnemo aukciju. To je biblioteka whiskyja krcata vrlo posebnim bocama, a svaka je pomno istražena, ispitana i procijenjena,” rekao je osnivač Whisky Auctioneera Iain McClune. Svaka boca prodavat će se posebno, na dvije aukcije. Prva će trajati od 7. do 17. veljače, a druga od 10. do 20. travnja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.