Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SUSHI JE VRUĆ Cjeloviti zagrebački vodič kroz sushi i sashimi

sushi-bar

Sushi je danas u Zagrebu jednako popularan kao pizza, a vjerojatno popularniji od burgera. Sushi se širi Zagrebom doslovno tjednom brzinom: prošli su tjedan otvoreni restoran Franko’s Street i sushi shop Manga.

Epidemija sushija ima čvrste ekonomske razloge: Ginger Sushi, bar i trgovina u Masarykovoj radi veće promete od mnogih puno skupljih restorana u centru.

Evo liste važnijih zagrebačkih sushi lokala, koju smo podijelili po restoranskim žanrovima. U nekim smo slučajevima posebno naglasili porijeklo tune, jer pojedine naše akvakulture poput Pelagosa i Kali tune, proizvode plavu tunu koja spada među najbolje na svijetu.

FINE DINING I GASTROTAINTMENT SUSHI

1. Tekka, Radnička

View this post on Instagram

Osaka sushi menu….🍣🥢🥂

A post shared by Japanski restoran Tekka (@restorantekka) on

Tekka je najbolji japanski restoran u Zagrebu i jedan od najboljih zagrebačkih restorana uopće. Tekka servira najbolju jadransku tunu iz uzgoja. Riža za sushi optimalno je zagrijana, na temperaturi ljudskog tijela.Tekka drži svježi wasabi, koji se posebno naplaćuje

2. Time, Petrinjska

Uz vrlo dobar sushi i sashimi, Time je svoj gastronomski identitet definirao zelenim curryjem, ramenom i gyozama. Time, koji radi do kasno navečer, tipičan je primjer uspješnog gastrotainmenta. Tuna za nigiri i sashimi dolazi iz jadranskih uzgajališta.

3. Takenoko, Gundulićeva

Takenoko je najstariji japanski restoran u Hrvatskoj, koji se danas nalazi u vrlo lijepom prostoru u najstrožem centru grada. Tuna za sashimi i nigiri dolazi iz jadranskih uzgajališta. Takenoko drži svježi wasabi, koji se posebno naplaćuje.

4. Hanami, Nova Ves

Hanami se već u prvoj godini rada plasirao među vodeće zagrebačke fusion restorane. Sushi i sashimi znaju biti vrlo, vrlo fini.

5. Khala, Kaptol Centar

U okviru svog fusion menija, ovaj restoran i noćni klub nudi vrlo široku selekciju sushija, uključujući chirashi.

CASUAL SUSHI

1. Evergreen, Ilica

Evergreen ima vrlo dobar sushi i šire prihvatljive cijene. Logično je da izvrsno rade.

2. Franko’s Street, Europski trg

Novootvoreni Franko’s Street prodaje robu kvalitete vrhunskih sushi restorana, po bitno nižim cijenama. Dva nigirija s masnom tunom koštaju 56 kuna, dok jedan takav nigiri u fine dining sushi restoranima košta 40 ili više kuna. Franko nabavlja vrhunsku tunu iz jadranskih uzgajališta. Čak se i poke radi od jadranske plave tune.

3. Oxbo Hilton, Vukovarska

Ovaj popularni steakhouse uveo je sushi jelovnik, koji vrijedi iza 18 sati.

4. Hilton Garden Inn, Radnička

Novootvoreni Hilton upravo uvodi azijski fusion meni, na kojem će se, naravno, nalaziti i sushi. Zasad samo rolice, bez nigirija.

5. Bota Šare, Zvonimirova

U Bota Šare još nisu svladali tehniku pripreme riže za sushi. Tuna je katkad izvrsna, divlja, jadranska a katkad sivosmeđa i bezokusna.

SUSHI SHOPOVI

1. Ginger Sushi, Masarykova, Dugave, Avenue Mall

Mario Starman, veliki hrvatski chef koji je postavio prvi Takenoko, prije šest je godina pokazao vlasnicima Ginger Sushija kako se radi sushi. Ginger Sushi s tri ekspoziture i Zagrebu danas je ekscentrično uspješan, ali sushi više ne valja. Tuna je uglavnom bezokusna, dok riža više nema nikakve veze s pravom rižom za sushi. Strateška je prednost Ginger Sushija što se sushi rola pred gostima. Radi se, dakle, o dućanu i baru koji iz sata u sat proizvodi svježu robu.

2. Manga, Branimir Centar

Manga je samo dućan s gotovim kutijama sushija, koje nemaju nikakve veze s pravom stvari. Glavna riba je mediokritetski uzgojeni losos, dok se chirashi radi s piletinom. Manga je fast food s previsokim cijenama, namijenjen kupcima koji bi htjeli jesti sushi, ali se boje sirove ribe.

OSTALO

Sushi se poslužuju u restoranima Asia, gdje zna biti prilično korektan i nedjeljom u Esplanadinom Zinfandelu. Razne verzije sashimija povremeno dolaze na menije svih zagrebačkih fine dining restorana, od Noela do Nava. Brojni zagrebački supermarketi prepuni su sushija koji je uglavnom nejestiv, a nije jeftin (pojedine kutije koštaju 68 kuna).

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.