Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jedan od najboljih barmena današnjice Remy Savage, otvara nove barove u Parizu i Londonu

Remy Savage

Kad je sa svojim timom iz pariškog Little Red Doora prešao u londonski Artesian, barska je zajednica iščekivala što će veliki Remy Savage napraviti na ovoj posrnuloj koktel destinaciji. Inkubacija senzacije je trajala gotovo godinu dana, a kako smo mogli čuti i vidjeti na ovogodišnjem zagrebačkom tjednu koktela, rezultat je bio spektakularan – 22 koktela s po dva sastojka prezentirana u karti koja je trodimenzionalni, interaktivan i vrlo zabavan objekt.

Ako ste ikad slušali ovog genijalca ili imali priliku s njim razgovarati preko bara, jasno vam je kako je njegov novi transfer na kontinent ponovo velika stvar. Nakon što je još jedna pariška legenda novije generacije, Sullivan Doh (gost CWZG-a prošle godine), napustila Pariz i svoje projekte Le Syndicat i La Commune, na tamošnjoj se koktel sceni stvorila praznina. Ovi barovi, dio Le Syndicat grupe, važni su za afirmaciju francuskih alkohola, ali i koktel kulture u Francuskoj općenito, tako da je popunjavanje ove pozicije bilo česti upitnik na međunarodnoj barskoj sceni.

Romain Le Mouellic, drugi dio tandema iz Le Syndicat grupe odigrao je dobar potez uključujući Remyja u projekt, a već iz najavnih informacija je jasno i da će njihovi budući potezi biti drugačiji od dosadašnjih standardnih praksi koktel scene. Remy će za početak provesti neko vrijeme u Le Syndicat i La Commune barovima da bi bolje upoznao biznis, ali će se fokusirati više na kreativno vodstvo nego na rad za šankom. 

Druga faza suradnje rezervirana je za nova otvaranja. Prvi na redu je bar u Parizu koji će razviti na PMU konceptu – PMU je u Francuskoj obično kladionica, café bar i kiosk u jednom, ali prije svega kvartovsko mjesto za druženje i čuvanje tradicije. Kako sam objašnjava, kokteli i način ispijanja alkoholnih pića globalno se uniformiraju, a Savagea više zanima lokalni kontekst i posluživanje lokalnih pića bez da se forsira kompleksna priprema. Ovaj projekt prati i snimanje dokumentarnog filma o PMU fenomenu kojem se unaprijed veselimo.

Paralelno s pariškim, pripremaju i londonski bar koji će opet imati lokalne temelje, a za koji već sada obilaze po deset lokacija tjedno jer im je prostor iznimno bitan u definiciji ponude i finalnog koncepta. Ovaj bar bi trebao biti refleksija post-tehnološkog svijeta u kojem živimo uz inspiraciju Art Nouveau pokretom koji je ponovo uveo prirodu u postindustrijski svijet. Apstraktna tvrdnja, koja je u biti klasični Remy Savage.

Ako ste mislili da je ovo već previše posla za jednu osobu, Savage je tu da vas razuvjeri. Uz sve to uskoro izlazi i njegova linija čaša, čiji razvoj je počeo sa njegovom zadnjom koktel kartom u Artesianu, a navodno piše i knjigu.

Vedran Gulin je utemeljitelj Cocktail Weeka Zagreb i koncepta Vino&Ino

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.