Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ova banana s malo izolirke upravo je prodana za 120.000 dolara

banana-cattelan

Sajam umjetnina na Art Basel u Miami Beachu zovu Utrka milijardera. Jer je godinama počinjao otvorenjem samo za bogate kupce, koje su organizatori puštali da se doslovno utrkuju za najprestižnija djela suvremenih umjetnika. Ove godine, petnaest godina nakon što je napravio zadnju skulpturu za neki sajam umjetnina, talijanski superstar Maurizio Cattelan vratio se s novom.

Cattelan, poznat po briljantnim, uznemirujućim skulpturama klečećeg-Hitlera, obješene djece i Pape Vojtile pogođenog meteoritom, uoči sajma u Miamiju na Instagramu je objavio fotografiju obične banane, a zatim razne verzije skulptura banane, uglavnom odljeve u različitim materijalima. Na kraju je opet objavio sliku banane, s objašnjenjem da se na kraju odlučio za tu formu.

I tako je i bilo, u Miami je poslao tri banane, svaku su zalijepili za zid komadom obične izolir trake, svakoj su nabili cijenu od oko 120.000 dolara. I, naravno, prodali ih. Zbog ovog duchampovskog poteza, Cattelana su proglasili pobjednikom ovogodišnjeg sajma u Miamiju.

Zasluženo, umjetnik je upravo i htio komentirati sajam umjetnina koji funkcionira kao predbožićni odmor novih bogataša i mjesto na kojemu trgovci umjetninama okreću milijune na napumpanom hypeu prilagođenom publici. Cattelanove banane u Miamiju je predstavila pariška galerija Perrotin s kojom talijanski umjetnik dugo surađuje. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.