Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najnoviju generaciju zagrebačkih restorana, koja ovih dana stupa na scenu, odlikuju visoke ambicije i moderan pristup

has-zagreb1

U Zagrebu se i dalje restorani otvaraju brzim i žestokom ritmom, kao da živimo u puno bogatijem glavnom gradu puno bogatije zemlje. Zajedničke značajke nekoliko restorana koji su počeli raditi  pred Božić jesu moderan pristup i relativno visoke kulinarske ambicije.

Franko’s Street, koji kreće večeras, sushi, sashimi, tataki i poke priprema isključivo od Kali tune, dakle jednog od najboljih i najskupljih sastojaka na tržištu. Uz to, Franko’s Street na svojoj vrlo dobroj šampanjskoj listi drži pretežno growers šampanjce, a ne korporacijske šampanjce, što je ozbiljno napredan potez u hrvatskom ugostiteljskom kontekstu.

Nekoliko dana prije Franka, u ulici Franje Račkog blizu stare džamije, otvorio se mali obiteljski restoran Has s 28 mjesta. Has, kojeg još nismo isprobali, ima vlastitu improviziranu pušnicu, peče svoj kruh, većinu namirnica nabavlja od lokalnih OPG-a, a najzanimljivije je da će se jelovnik, prema najavama, mijenjati skoro svakodnevno, s obzirom na raspoloživost svježih sastojaka.

Kaiser uglednog sommeliera Maria Meštrovića upravo uvodi večernji program, koji će obuhvaćati svježu ribu i škampe kad ih se bude moglo nabaviti, menije sa sljedovima, i tematske vinske večere. Kajzerica, kvart koji ne spada u elitni ni u najprometniji dio grada, nije vidjela restoran takvih namjera još od zlatnih dana Hipodroma, početkom devedesetih godina.

Naposljetku, u najnoviju generaciju zagrebačkih restorana spada svakako i Korak, smješten u glasovitoj vinariji obitelji Korak na Plešivici. Restoran Bernarda Koraka čista je visoka kuhinja, u što smo se prije tri tjedna sa zadovoljstvom uvjerili. 

Zanimljivo je da i street food lokali poput nedavno otvorenog Marketa ili Fun Bobbyja koji postoji dulje vrijeme ali se tek na Adventu predstavio cijelom gradu; zanimljivo je, dakle, da su i ti lokali kulinarski pismeni, suvremeni i duhoviti, bilo da je riječ o zgodnim reinterpretacijama sarme u Marketu ili o relativno elaboriranim receptima Fun Bobbyja.

U ovom je trenutku potpuno nemoguće procijeniti koliko će zagrebačkih restorana, koji se upravo otvaraju, dočekati idući Božić. No, veseli činjenica da kulinarske ambicije novih restorana nisu niske, i da su svi, barem na papiru, usvojili temeljna pravila moderne gastronomije: lokalnost, sezonalnost, kvalitetne sastojke i autorski stav.

Foto/HAS Facebook

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.