Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Nicolò Luxardo, potomak čuvene talijanske obitelji zaslužne za Maraschino

nicolo-luxardo

U Padovi je u četvrtak umro Nicolò Luxardo, pripadnik sedme generacije talijanske obitelji Luxardo, jednog od najstarijih i najuglednijih europskih proizvođača likera i destilata. Priča Nicola Luxarda i njegove obitelji duboko je povezana s Hrvatskom. Firmu je 1821. u Zadru utemeljio Girolamo Luxardo i otada je neprekidno u vlasništvu obitelji. Luxardo je u Zadar došao kao konzul Kraljevine Sardinije.

maraschino
luxardo-maraschino

Girolamova supruga Maria Luxardo prema tadašnjim je običajima kod kuće proizvodila likere, i tako je otkrila stari zadarski samostanski recept za Rosolio Maraschino, liker od višnje maraske. Taj je liker, kaže dalje priča, bio tako dobar da je Girolamo Luxardo bio uvjeren da na njemu može izgraditi biznis. Tako je nastao čuveni zadarski Maraschino.

Tvornica je u Zadru radila do 1944. i dolaska partizana, kad su Luxardovi zajedno s ostalim esulima protjerani iz Hrvatske. Nicolo Luxardo tada je već bio tinejdžer. Obitelj je doselila u Veneto i počela uzgajati maraske u okolici. Luxardovi likeri i Maraschino višnje danas spadaju među najbolje proizvode na svijetu, firma radi promet od 25 milijuna godišnje. Njihovi nasadi trešanja najveći su u Europskoj uniji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.