Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Internet bjesni na poznatog talijanskog chefa zbog njegove rasističke objave na Instagramu

gorini-gelinaz-skandal

Otkad je pokrenut prije šest godina, Gelinaz! Shuffle jednoglasno, među chefovima i publikom slovi za najluđi, najuzbudljiviji i najtraženiji događaj na svjetskoj restoranskoj sceni.

Chefovi koji sudjeluju u Gelinaz! Shuffleu međusobno zamjenjuju restorane za jednu večeru, i tako se nađu na drugom kraju svijeta, na nepoznatom terenu, s tuđim timom i nerijetko s nepoznatim namirnicama. “Uzbudljivije od zamjene muževa i žena krajem 60-tih,” opisuju organizatori na web stranici ovog eventa, koji se rasprodaje brzinom Beyonceinih koncerata.

Ove godine, međutim, jedan je chef Gelinaz! Shuffleu izazvao popriličan skandal koji je razbjesnio društvene mreže. Organizatori Andrea Petrini i Alexandra Swenden za novi su Gelinaz dodali novi izazov. Chefovi nisu zamijenili restorane nego recepte, što znači da su svoj stil morali miješati sa stilovima drugih chefova i okusima koje ne poznaju.

Talijanski chef Gianluca Gorini, čiji restoran Da Gorini ima Michelinovu zvjezdicu, morao je kuhati po receptima Victora Lionga iz melburnškog restorana Lee Ho Fook. Što je Gorinija inspiriralo da objavi rasističku fotografiju. Gorini je poznat i cijenjen chef i njegova je fotografija dobila velik broj lajkova na Instagramu, što je zgrozilo ljude ogorčene rasističkim motivom objave. Gorini je brzo izbrisao post kad je vidio reakcije, ali restoraterka Jen Agg na svom je Twitter profilu prenijela fotografiju na kojoj Gorini i njegov tim poziraju s azijskim šeširima i imitiraju Azijce tipičnom rasističkom gestom s očima.

View this post on Instagram

Dear Victor Liong @smokeystevenson , Dear All, I never thought that a photo could generate all this. The shot in question was dictated by the excitement and enthusiasm that the confrontation with a new culture has generated in our daily work. Now I realize, that I probably don’t know the subject of the question well enough and that I have underestimated its meaning. I am against all forms of violence and above all I am against all forms of racism. I strongly believe in comparison, sharing and contamination with other cultures and countries as a stimulus for my growth and that of future generations. I apologize to all those I have offended. It was not my intention to offend anyone, much less discriminate against other cultures. So please Victor, I would love to invite you to come in Italy and spent some days here in my restaurant as my guest, to celebrate the meaning of the relations between different cultures and make a four hands dinner together. Forgive me! @the_gelinaz —

A post shared by Gianluca Gorini (@gianlucagorini) on

Gorini je objavio i ispriku s fotografijom koja bi sve trebala ublažiti humorom, na kojoj ima izraz lica djeteta koje je nešto zabrljalo. “Sporna slika nastala je u uzbuđenju i entuzijazmu koji u našem svakodnevnom radu stvaraju susreti s novim kulturama. Sad shvaćam da vjerojatno ne poznajem dovoljno tematiku i da sam podcijenio njeno značenje,” napisao je Gorini.

U objavi je tegirao Lionga i pozvao ga u Italiju da zajedno kuhaju u Gorinijevu restoranu. U pismu isprike Gorini piše da “duboko vjeruje u usporedbe, dijeljenje i kontaminaciju drugim kulturama i zemljama, jer oni potječu moj rast i rast budućih generacija. Protivim se svim oblicima nasilja i iznad svega svim oblicima rasizma. Duboko se ispričavam svima koje sam uvrijedio.”

Liong nije komentirao situaciju, a publika na društvenim mrežama uništila je Gorinija i zbog fotografije i zbog neuvjerljive isprike. Dosta je nevjerojatno je da u današnje vrijeme ekstremne političke korektnosti, iskusni profesionalac koji radi u vrhu ozbiljne svjetske industrije koja, ako baš hoćemo, i uvelike ovisi o javnosti, može objaviti fotografiju kakvu je objavio Gorini. To ne ukazuje na “oduševljenje susretima s novim kulturama” nego na mračnije probleme s kojima se restoranska industrija mora suočiti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.