Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Cromarisovi novi filei orade jako su praktični, ali tek donekle ukusni

cromaris-g

Cromaris je jedna od najuspješnijih hrvatskih prehrambenih tvrtki, s ogromnim rastom izvoza na zapadna tržišta. Cromaris se bavi uzgojem brancina, orada i hama, koje uglavnom prodaje svježe. Ribe mogu izdržati desetak i više dana na polici zahvaljujući MAP tehnologiji. MAP je skraćenica za modified atmosphere packaging, što zapravo znači da se svježa riba pakira u mješavini ugljičnog dioksida, kisika i dušika, koja usporava njeno propadanje.

Prije dva i pol mjeseca Cromaris je predstavio novu seriju proizvoda, filee brancina i orade i kotlete hame u Skin pakovanju. Skin je moderna tehnologija pakiranja, koja se uglavnom koristi za meso, ribu i svježu tjesteninu: Skinova vrlo tanka foliija milimetarski prijanja uz proizvod, što ga čini vizualno atraktivnim jer se pakovanje često ne vidi, i sprječava bilo kakav vanjski utjecaj na proizvod.

Cromaris je u Skin liniju pakiranja investirao oko tri milijuna kuna. Filei orada i brancina dolaze na tržište u omotima od 130 grama (radi se, dakle, o ciljanim porcijama za jednu osobu) a koštaju 32 kune, što znači da s ovim proizvodom Cromaris podiže supermarketsku cijenu tovljene bijele ribe na fantastičnih 250 kuna. Divlja je orada, doduše nefilirana ali ipak divlja, trenutno bitno jeftinija.

U nedjelju 1.prosinca u našem smo lokalnom supermarketu kupili file orade u Skin pakovanju, s datumom roka trajanja do 3.prosinca. 

Priprema je zaista maksimalno praktična. Kada otvorite omot, perfektno očišćenu ribu, bez ijedne kosti, možete, teoretski, odmah staviti na tavu, i za pet do sedam minuta uživati u svježoj i zdravoj bijeloj ribi, po cijeni pola bolje pizze, na kojoj, cijeni, proizvođač opet izvrsno zarađuje. Koncept se čini savršenim i za kupca i za proizvođača.

Problem je u tome što taj savršeni koncept u praksi ne funkcionira baš najbolje. Prvo, orada koju smo izvadili iz Skina bila je mokra kao da smo je izvadili iz vode. Morali smo je barem tri minute sušiti kuhinjskim ubrusima, da bismo je uopće smjeli staviti na tavicu. Drugo, koža je bila donekle dezintegrirana: dijelovi kože raspadali su se pod pritiskom prsta. Treće, riba je imala onaj malo teži, skoro opori vonj tipičan za ribarnice pred kraj radnog vremena.

Samo meso, kojem ne treba više od pet minuta na srednjoj vatri, bilo je prilično fino . Puno bolje od mirisa i teksture kože. Cromarisovi Skin filei orade i brancina mogli bi biti veliki komercijalni hit za ljude koji kod kuće na brzinu žele jesti svježu bijelu ribu, ali Cromaris još mora raditi na efikasnosti Skin tehnologije. Nadamo se da mogu postići bolji rezultat od ribe koju smo kupili prekjučer.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.