Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Drniški pršutar Ante Reljanović najveća je atrakcija ovogodišnjeg Vinocoma

vinocom-reljanovic

Ante Reljanović u subotu ujutro rezao je dvogodišnji  japanskim nožem Bura, kojeg distribuira i suproizvodi ljubljanski Oster Rob. Pršut gospodina Reljanovića sladak je i topi se u ustima.

I nema nikakve veze s  drniškim pršutima koji se prodaju u supermarketima i golemoj većini restorana. 

Franković

Ante Reljanović pokušao je brendirati Drniš kao grad pršuta. Pa je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda pršutom od 22,5 kilograma. No, Reljanović je takve i slične akcije izvodio da bi afirmirao pravi pršut, kakvog  u Hrvatskoj uglavnom nema.

Reljanovićev pršut od svinja iz lokalnog uzgoja apsolutno je spektakularan, te je predstavljao najveću atrakciju ovogodišnjeg Vinocoma. Vinocom je, podsjetimo, pučki sajam vina, s ponešto hrane, koji se održava u Esplanadi.

I ovog petka i subote kroz Esplanadu su prošle tisuće i tisuće posjetitelja, koji su za ulaznicu od 200 kuna mogli popiti i pojesti baš sve što se izlagalo. Mi smo na Vinocom stigli vrlo rano, u 11 sati, kako bismo izbjegli gužve. Loša strana ranog posjeta jest u tome što mnoge vinarije još nisu stigle postaviti štandove i ohladiti vina.

Ipak, probali smo odličnu malvaziju Coronu obitelji Franković, jako fini Beljev Merlot iz magnuma, osvježavajući bijeli cuvee Amandi Franca Cattunara, te jako terroirski Zinfandel iz 2015. obitelji  Bura Mrgudić, pod etiketom Benmosche.

Malo smo se  dulje zadržali na štandu hercegovačke  vinarije Zadro, jer njihova vina pijemo relativno rijetko. Nova žilavka iz Selekcije CZ elegantna je i nježna, Blatina iz Selekcije  CZ kompleksno je vino prepuno crnog voća, s ponešto dima i kože, no posebno je dobar dojam ostavila Blatina iz bazične edicije, koja je toliko vesela i prepuna voća, da je poželite piti svaki dan.

Već oko podneva morali smo otići s Vinocoma. Na ulazu u Esplanadu počele su se stvarati nogometne gužve.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.