Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Velika berba graševine Iločkih podruma odležana u moru jedno je od najoriginalnijih vina u Hrvatskoj

ilocki-more

Iločki podrumi spadaju među nekoliko hrvatskih vinarija , koje su se upustile u eksperiment kratkog odležavanja vina u moru. Iločki podrumi prošlog su ljeta stavili u more kraj Ike, na 22 metra dubine i sedam stupnjeva Celzija, svoje elitno vino, Veliku berbu graševine iz 2011. godine. Ovog je ljeta 1200 buteljki Velike berbe izvučeno iz mora.

Iskreno govoreći, mislili smo da se radi o marketinškoj akciji, jer koliko je dosad poznato, moru treba puno više vremena, katkad desetljeća pa i stoljeća, da utječe na vino. Stoga je blago reći da nas je kušanje Velike berbe s dodirom Jadrana, kako se vino iz mora službeno zove, iznenadilo ili začudilo. U četvrtak 21. studenog Iločki podrumi organizirali su, u zagrebačkom baru Matis, paralelno, horizontalno kušanje Velike berbe koja nije bila u moru, i Velike berbe koja je provela godinu dana u moru.

Ta se dva vina danas upravo dramatično razlikuju. Kopnena Velika berba jako je lijepo, uljasto, široko, donekle živahno vino s puno slatkog suhog voća, i s još bar pet godina hedonističkog života. Morska Velika berba graševine iz iste 2011.godine, kao da je u godinu dana pod vodom prošla kroz face lifting.

Ona je mnogo svježija i mineralnija od kopnene Velike berbe, te ima naglašeno slankasti aftertaste. Ona se doima nekoliko godina mlađom, a bouquet koji jasno asocira i na alge, čini je idealnom za vrhunski sushi i sashimi. Velika berba graševine s dodirom Jadrana jedno je od najuzbudljivijih i najneobičnijih hrvatskih vina.

Doista ne razumijemo što se unatrag godinu dana desilo s tim vinom, ali ono danas zaslužuje više od 95 bodova. Na kraju tastinga Iločkih podruma u Matisu probali smo genijalni slatki Rizling iz 2006, godine, sa 73 grama ekstrakta, koji, međutim, nije u komercijalnom prometu.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin

Velika berba graševine Iločkih podruma odležana u moru jedno je od najoriginalnijih vina u Hrvatskoj

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min