Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dubrovnik želi zabraniti otvaranje novih restorana na idućih pet godina

dubrovnik

Čini se da se Dubrovnik počeo suočavati s posljedicama svoje turističke politike. Grad ionako preopterećen kruzerima, višestruko je premašio svoje kapacitete kad je postao globalna hit destinacija zahvaljujući seriji Igra prijestolja. U turističkim špicama osjetljivi stari grad toliko je pretrpan turistima da i život i turistički biznis postaju neodrživi.

Nakon turističkog buma Igre prijestolja i UNESCO je upozorio dubrovačke vlasti da pronađu rješenja za zaštitu povijesnog Dubrovnika koji je odavno na listi zaštićene svjetske baštine. Gradske vlasti prvo su ograničile pristup kruzerima, zabranile 80 posto suvenirnica i za 20 posto smanjile dopušteni broj mjesta na terasama. Dodatnih 10 posto bit će ukinuto 1. siječnja 2020.

Sada, javlja CNN, razmišljaju o radikalnom rješenju – zabrani otvaranja novih restorana u staroj gradskoj jezgri. Dubrovačko gradsko vijeće u prosincu će glasati o moratoriju na postavljanje bilo kakvih novih terasa, stolova i mjesta u Gradu.

Vlasnici će, pojasnio je za CNN gradonačelnik Mato Franković, moći otvarati nove restorane, ali isključivo s mjestima za sjedenje u interijeru. Svatko tko je jednom bio u Dubrovniku, zna da je restoran bez terase na toj lokaciji prilično besmislena poslovna operacija. Moratorij na nove terase tako je praktički zabrana otvaranja novih restorana u Dubrovniku na idućih pet godina. Sve javne površine u Dubrovniku su u vlasništvu grada. Bude li se ijedan restoran u gradu zatvorio, u njegov prostor neće moći useliti drugi. Na pitanje novinara znači li to zaista da grad zabranjuje otvaranje novih restorana u idućih pet godina, gradonačelnik Franković odgovorio je: “Točno.”  

Moratorij na otvaranja novih restorana dio je Frankovićeva plana 5x5x5 predstavljenog u listopadu. Ugovori s gradom dosad su se obnavljali jednom godišnje, 31. prosinca. Prema novom modelu, gradski prostori unajmljuju se na pet godina, što kako tvrdi Franković ugostiteljima daje više poslovne sigurnosti a gradu omogućava da strateški upravlja prostorima.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.