Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Glavni enolog Lagune Milan Budinski u Zagrebu je predstavio Blanc de Moi, prvi Lagunin tradicionalni pjenušac

milan-budinski

Subota oko podneva najbolje je vrijeme u Zagrebu za demokratsku gastronomiju. Demokratska gastronomija u ovom kontekstu znači da se na ulici može probati puno dobre hrane i dobrih vina  za mali novac ili besplatno. 

Ove subote u centru grada, u krugu od par sto metara održavale su se čak četiri atraktivne manifestacije na kojima se moglo dobro piti, jesti, učiti i kupovati. Na Trgu bana Jelačića traje Sajam meda, gdje se prodaju i neobične vrste meda malih nekomercijalnih proizvođača, po povoljnim cijenama.

Mi smo kupili medljikovac jedne obitelji iz Fužina. Par metara dalje Vodnjan je najavljivao Dane maslinovih ulja koji se u tom sad već  svjetski relevantnim centru maslinarstva održavaju idući vikend. Prolaznici su mogli kušati izvrsna mlada ulja najvažnijih vodnjanskih proizvođača, poput Chiavalona, Salvele i Melota.

Dvadesetak metara niže, u ultrapopularnom Cheese Baru Milan Budinski i Mia Vukdragović predstavljali su mlada, jako mirisna Lagunina ulja Ol Istria, šampionske sireve Špin i niz ozbiljnih vina koja su se uglavnom točila iz velikih boca.

A preko puta Cheese Bara, u Vitrini u Staroj Vlaškoj, vinarije Kabaj, Poletti i Bibich privukle su dosta ljudi svojim buteljkama. Mi smo se najdulje zadržali u Cheese Baru, gdje nam je Milan Budinski, jedan od najstručnijih enologa na ovim prostorima, prezentirao prvi Lagunin pjenušac proizveden tradicionalnom metodom. 

Vino se zove Blanc de Moi, nosi oznaku berbe 2015. sastoji se od 60 posto malvazije i 40 posto bijelog pinota i zapravo je bogato i fino zaokruženo, premda je provelo samo deset mjeseci na kvascima. Iduća  berba, 2016. dozrijevat će na kvascima bitno dulje.

Gospodin Budinski kazao nam je da nije želio koristiti chardonnay, je istarski chardonnay s crvene zemlje postiže previsoki pH, što je, naravno, pogubno za kvalitetu pjenušca (pH viši  od 3 smatra se nedopustivim za tradicionalno  proizvedene pjenušce).

Umjesto chardonnaya, Budinski je odlučio kupažirati malvaziju s bijelim pinotom, koji ima dovoljno kiseline, da bi vino dobro funkcioniralo. Osim ovog obećavajućeg  pjenušca, na Laguninoj smo promociji kušali još sjajnu Malvaziju Vižinadu iz 2015. godine i vrlo dobar Festigia Cabernet Sauvignon iz iste berbe, koji se točio iz magnuma.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.