Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZLATNE TOKE Gault&Millau je uveo kategoriju besmrtnika. Među njima je i chef koji je tužio Michelin

gault-millau-zlatne-toke

Povodom 50. obljetnice vodiča, Gault & Millau najavio je nekoliko promjena. Najveća je utemeljenje Gault & MillauAkademije, u kojoj će biti počasni chefovi, dobitnici Zlatnih toka, novog priznanja koje će vodič dodjeljivati chefovima koji su stvarali povijest francuske gastronomije, danas su na vrhuncu karijere i “ne moraju se više nikome dokazivati” kako je to na svečanosti proglašenja Zlatnih toka sažeo predsjednik Gault & Millaua Jacques Bally.

To da se chefovi ne moraju dokazivati znači da vodič više neće ocjenjivati njihove restorane. Deset izabranih chefova potpisalo je povelju Akademije, preuzimajući i neke odgovornosti poput sudjelovanja u izboru Velikih chefova sutrašnjice, jednog od popularnijih Gault & Millauovih izbora. Chefovi su se obvezali i da će braniti profesiju pred zakonodavcima i promovirati francusku gastronomiju kroz širenje znanja i demonstracije koje bude organiziro Gault & Millau.

Zanimljivo je da je među deset počasnih chefova i Marc Veyrat, chef restorna La Maison des Bois koji je u slučaju bez presedana tužio Michelin tvrdeći da su neosnovno i nekompetentno skinuli treću zvjezdicu (to je popratio i nizom javnih uvreda na račun Michelinovih inspektora). To da se najveće chefove stavi van konkurencije i oslobodi godišnjeg ocjenjivanja stara je ideja, koju su svojedobno nekio stručnjaci predlagali Michelinu, posebno nakon smrti Paula Bocusea.

Kako Michelin nije pokazao osobiti interes za izdvajanje jer vjeruju da i najslavniji restorani moraju potvrđivati kontinuitet i kvalitetu, Gault & Millau odlučio je sam proglasiti posvećenu skupinu chefova koji u njihovu vodiču praktički više ne mogu biti deklasirani. Evo koji su chefovi dobili Zlatne toke.

Gault & Millau – Zlatne toke

  • Michel Guérard,  Les Près D’Eugénie, Landes
  • Michel Trama , L’Aubergade, Puymirol
  • Guy Savoy, Hôtel de la Monnaie, Paris
  • Alain Passard, L’Arpège, Paris
  • Pierre Gagnaire, P.Gagnaire, Paris
  • Marc Haeberlin, Haeberlin, Illhausern
  • Alain Ducasse, Plaza Athénée, Paris
  • Marc Veyrat, La Maison des Bois, Manigod
  • Régis Marcon, Maison Marcon, Saint-Bonnet-Le-Froid
  • Georges Blanc, Maison Blanc, Vonnas 

Među ostalim novostima, Gault & Millau je uveo Chef-d’eouvre de l’anée, Remek djelo godine, nagradu za najviše preformanse restoranskih timova. Nagrada se dodjeljuje restoranima koji u apsolutno svakom segmentu, od sale do deserata, drži najvišu razinu kvalitete. Ove godine nagradu je dobio tim Ducasseova Le Louix XV u Monaku, Dominique Lory, Sandro Micheli, Michel Lang, Claire Sonnet i Noël Bajor.

Kategorija Lancement des Itinéraires Gastronomiques, uvedena je kako bi se promovirali najbolji terroiri u Francuskoj. IG-1 oznaku dobio je potez kroz Gastronomsku dolinu od Dijona do Marseillea. Na prezentaciji novog Gault & Millau vodiča za Francusku chefom godine proglašen je Arnaud Donckele (Vague d’Or Cheval Blanc) . 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.