Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKA DIPLOMACIJA Zašto je francuski predsjednik Xi Jinpingu otvorio bocu Romanée-Contija iz 1978. vrijednu 200 tisuća kuna

macron-jinping

Sastanak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i kineskog predsjednika Xi Jinpinga na Import Expo sajmu u Šangaju pretvorio se u epski tasting vina, piše Le Monde. Predsjednici su u utorak otišli na večeru kako bi proslavili novi sporazum EU i Kine o zaštiti od krivotvorenja vina i hrane. Na kojoj su Francuzi pokazali koliko im taj sporazum znači, od Burgundije do Languedoc Roussillona i Bordeauxa.

Na večeri se prvo točio Domaine Louis Latour’s Corton Grancey Grand Cru iz 2010., zatim Château L’Hospitalet, La Clape Coteaux du Languedoc 2016. Gérarda Bertranda i za vrhunac večeri, Cheval Blanc iz 2006.

Kinezi su samo mislili da je to vrhunac. Macron je poslije večere zamolio poslugu da posluže vino koje je donio. Romanée-Conti iz 1978. jedno od legendarnih vina koja se još ponekad viđaju samo na aukcijama, gdje postižu cijene od 180 tisuća kuna naviše. Time je u Šangaju, pod paskom sommeliera francuske ambasade Jean-Marie Pratta, uvelike premašena ovogodišnja Macronova vinska diplomatska intervencija, u kojoj je Kineze na francuskoj rivijeri ugostio potocima Petrusa. Kineski predsjednik s Macronom je u Šangaju kušao sva četiri vina, i komentirao kako se i kvaliteta kineskih vina zadnjih godina poboljšava.

No, iza izbora Romanée-Contija iz 1978. malo je dublje značenje od demonstriranja francuske moći u svjetskoj vinskoj industriji. Berba 1978. u Burgundiji je bila jedna od najboljih u tom desetljeću. Otvorite se više našim proizvodima i svi ćemo profitirati. Poruka jasna. I konzistentna kroz cijeli meni večere, za koju su Francuzi u Šangaj donijeli i charolais i limousin govedinu francuskih uzgajivača koji se nadaju da ćee liberalizacija uvoza francuske govedine u Kinu započeta lani zaista i zaživjeti. Kinezi su, naime, obećali da će odobriti uvoz 140.000 tisuća tona francuske govedine, a u zadnjih godinu dana dopustili su uvoz samo 200 tona. Problem koji se, procjenjuje francuski predsjednik, može riješiti samo vještim korištenjem soft powera.

Novi sporazum Europske unije i Kine omogućit će bolju zaštitu imena poput Champagne i Bordeauxa, i osigurat će mjere protiv krivotvorenja za sto europskih oznaka geografskog porijekla u Kini, i jednako tako sto kineskih zaštićenih imena u Europi. Ako ga Europski parlament potvrdi na vrijeme, sporazum će stupiti na snagu već iduće godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.