Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Neobično je da je baš Savska najzapuštenija velika restoranska ulica u Zagrebu

savska

Na Savskoj cesti, dugoj oko 45 minuta laganijeg hoda, od okretišta tramvaja kraj Save do Rooseveltova trga u strogom centru grada, smješteno je petnaestak petnaestak pekarnica.

Samo oko broja 76, s obje strane ceste, koncentrirale su se tri pekarnice Nasuprot rekordnoj koncentraciji pekarnica na oko 4 kilometra duljine, u Savskoj se nalaze samo dva restorana koja možemo preporučiti bez osobite grižnje savjesti: Mex Cantina i Tvornica pljeskavica Kosta.

Sve su ostalo fast foodovi opće prakse, ne baš profesionalni pokušaji street fooda, kebabdžinice i nezanimljive zalogajnice . Na prvi pogled, reklo bi se da Savska vjerno odražava potrošačke prioritete (i potrošačku moć) većine Zagrepčana, kad je riječ o hrani. Međutim, čini nam se da je stvarno malo drukčije.

Prvo, Savska je nekad imala barem tri ili četiri ambicioznija restorana u raznim žanrovima: od skupog Maxima u Ciboninom centru, preko izvrsnog Allegra u Intercontinentalu, do simpatične Trattorije Fellini blizu Vjesnikova nebodera. U Ciboninom centru već dugo nema nikakvih restorana, u Westinu (nasljedniku Intercontinentala) smjestio se narodnjački klub, dok se Fellini, kad radi, već godinama zatvara u šest popodne.

Drugo, Savska je potencijalno idealna restoranska ulica. Ona je i poslije odlaska HT-a i Agrokora puna velikih poslovnih zgrada s bezbroj ureda, koji uključuju i neke jako velike i uspješne tvrtke, kao i manje ali prestižne i također uspješne odvjetničke urede. U neposrednoj su blizini i medijske korporacije. Osim toga, Savska počinje na samom rubu najvažnije zagrebačke kulturnjačke zone, stotinjak metara od Mimare i dvjesto metara od HNK, Muzeja za umjetnost i obrt i Muzičke akademije (na samoj je Savskoj cesti Tehnički muzej)

Svi ti ljudi koji rade u Savskoj ili koji posjećuju važne institucije u Savskoj ili blizu Savske, ili gosti Westina morali bi moći jesti i negdje drugdje osim u pekarnicama. A nemaju gdje.

Nasuprot tome, novi dio Radničke oko Green Golda, koji je također pun ureda, ima barem šest ili sedam prihvatljivih restorana uključujući dva koja spadaju među najbolje u Hrvatskoj (ManO2 i Tekka). Govorimo o šest ili sedam restorana smještenih u krugu od 400 metara (prije ih je bilo i više). A Savskoj na četiri kilometra postoji samo dva prihvatljiva restorana. Zaista neobično.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.