Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NEMOV VRT Talijani su počeli uzgajati bosiljak pod morem

nemov-vrt-g

Talijani su uspjeli uzgojiti bosiljak na dnu mora. Ovaj pothvat dio je projekta Nemov vrt, koji su 2012. godine zajedno pokrenuli Sveučilište u Pisi i Ocean Reef, organizacija koja se među ostalim bavi istraživanje mogućnosti uzgoja biljnih vrsta u moru, u krajevima gdje je uzgoj na kopnu otežan.

Prvi podmorski bosiljak uzgojen je pod morem u Liguriji, u posebnim potopljenim staklenicima, šest biosfera postavljenih prije dvije godine. Metalne konstrukcije drže prozirne kupole koje filtriraju svjetlo i pune se zrakom, a dno je otvoreno kako bi se biljke mogle hraniti. Biljke imaju dovoljno svjetla za fotosintezu, a slatku vodu za navodnjavanje osigurava im kondenzacija vlage koju isparavaju. Biljke su potpuno zaštićene od atmosferskih utjecaja, zagađenja, nametnika i bolesti, rastu na gotovo istoj temperaturi cijelo vrijeme i u visokoj vlažnosti.  

nemo-jagode-jagode
Prva podmorska berba jagoda
nemo-kupole
nemo-orhideje
Orhideje cvjetaju po drugi put

Riječ je, kažu voditelji projekta, o posve sigurnom i ekološkom uzgoju koji ne zagađuje okoliš. Prema njihovim tvrdnjama podmorski uzgoj dramatično utječe na rast biljaka. Bosiljak počne klijati već nakon 48 sati. 

Posebno upozoravaju i na činjenicu da drugačije svjetlo, vlaga i pritisak pod morem utječu na sastav primarnih i sekundarnih biljnih metabolita, koji određuju utjecaj biljki na zdravlje. Bosiljak uzgojen pod morem tako ima značajno veću količinu metil eugenola, tvari koja bosiljku daje njegov prepoznatljiv okus, više klorofila, karotenoida i polifenola. Uz bosiljak, na dubini od osam do deset metara uzgajaju i salatu, origano, aloju, jagode i orhideje. Događanja u Nemovom vrtu možete pratiti preko live streaminga na YouTubeu.

Foto/Nemo’s Garden FB

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.