Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Budimo ozbiljni. Ne postoji kvalitetno maslinovo ulje za 29 kuna (premda reklame sugeriraju suprotno)

maslinovo-ulje

Danas smo na televiziji vidjeli dvije reklame za ekstradjevičansko maslinovo ulje po cijeni od 29, 90 kuna za litru. U jednom se slučaju radi o ulju domaćeg branda Trenton, a u drugom slučaju o jednoj nama nepoznatoj talijanskoj marki ulja.

Budimo ozbiljni, bez obzira ma preširoku definiciju ekstradjevičanskog ulja, ne postoje kvalitetna ekstradjevičanska maslinova ulja, koja na polici mogu koštati četiri eura. Poplava jeftinih ulja posljedica je hiperprodukcije u sjevernoj Africi,čije države prodaju litru maslinova ulja za dva eura ili manje.

Međutim, porijeklo tog ulja u Europi se često skriva. Kad ste u vašem supermarketu vidjeli ulje na čijoj glavnoj, prednjoj etiketi piše da dolazi iz Tunisa ili Maroka? Nadalje, trgovina jeftinim uljem može obuhvaćati i stara ulja, koja se pomlađuju raznim industrijskim metodama, da bi tehnički zadovoljavala kategoriju extravergine.

Poplava prejeftinih maslinovih ulja osobito je štetna za Hrvatsku, jer naša ulja, ne samo iz Istre, nego, sve više i iz Dalmacije, pripadaju samom svjetskom vrhu. Utoliko je šteta što se u Hrvatskoj sve više prodaju petorazredna uvozna ulja, pod domaćim ili stranim etiketama.

Ekstradjevičanska maslinova ulja za 29 kuna kompromitiraju samu predodžbu omaslinovom ulju kao gastronomski vrijednom i nutricionistički superiornom proizvodu, te ugrožavaju domaću proizvodnju ulja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.