Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zaboravite kovače i škrpine: studeni je mjesec za srdele

srdela-ribarnica

Kolumnist Novog lista Branko Šuljić, vodeći hrvatski medijski stručnjak za ribarstvo, danas nas je podsjetio da je sezona srdela na vrhuncu. Naime, najviše srdela lovi se mrežama plivaricama za vrijeme listopadskog i studenog mraka. Lovostaj nastupa u prosincu.

Dopušteni ulov po ribarskom brodu ove godine iznosi čak 110 tona mjesečno (jedanaest vagona ), a uvijek dobro informirani gospodin Šuljić piše kako mu njegovi prijatelji ribari kažu da u posebno dobroj noći  znaju uloviti i po desetak tona. Ribe, dakle, ima.

Nadalje, gospodin Šuljić izvješćuje kako su srdele ove jeseni deblje nego prethodnih godina. U kilogram srdela ovog listopada stane 40 do 50 riba, a lani ih je u kilogramu bilo čak šezdeset.

Srdela je, dakle, u izobilju, i vrhunske su kvalitete. Što znači da bi svi kućni kuhari, koji drže do zdrave i svježe hrane, ovih dana trebali zaboraviti proteine iz supermarketa, stati u red pred ribarnicama i nahraniti svoju obitelj genijalnom hranom za dvadesetak kuna po kilogramu.

Za vrlo malo novca ovih dana možemo dobiti ribu koja se ubraja među najvrednije u Jadranu.

Kad je, pak, riječ o restoranima, voljeli bi da zagrebački gastro bistroi (Mali bar, Haustor Haus, Lari & Penati), kao i zagrebački fine dining restorani od Nava, preko Theatriuma do Zinfandela, posvete malo više pozornosti ovoj veličanstvenoj maloj ribi. U studenom, zaista, nema smisla inzistirati na šanpjeru i škrpini. Sada je vrijeme da uživamo u srdelama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.