Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

TRAJNE VRIJEDNOSTI 6 najboljih hrvatskih restorana koji na vrhu gastro scene opstaju 10 godina

plavi-podrum-g

Deset godina u restoranskom je životu pola vječnosti. Razmjerno malo restorana doživi deset godina pod istim vlasnikom, a još manje ih uspije deset godina opstati u vrhu ili pri vrhu  nacionalne gastronomske scene. Restorani su nužno skloni snažnim oscilacijama, uvjetovanim promjenama chefova, promjenama financijskih okolnosti na tržištu i promjenama ukusa publike.

Stoga je zapravo bilo jako teško izdvojiti hrvatske restorane koji su se barem deset godina u kontinuitetu uspjeli održati među najboljima i najpopularnijim u zemlji, bez ozbiljnijih kvalitativnih ili komercijalnih padova. Naša lista čvrstih vrijednosti jedna od kraćih koje smo objavili.

1. Plavi podrum, Volosko

plavi-podrum-terasa

Prije desetak godina Plavi podrum plasirao se među 100 najboljih restorana na svijetu. Plavi podrum i dalje je jedini hrvatski restoran koji je uspio ući na tu prestižnu San Pellegrinovu listu. I prije deset godina i danas Plavi podrum pun je u sezoni, i solidno radi izvan sezone. I prije deset godina i danas Plavi podrum je izlog najbolje jadranske ribe, živih škampa, bijelih tartufa i opsežne selekcije vrhunskih istarskih ulja. Plavi podrum primjer je izvrsnosti u kontinuitetu.

2. Zinfandel’s, Esplanade, Zagreb

zinfandel-kavijar

Prije desetak godina u Esplanadi je kuhao Jeffrey Vella. Velin rukopis u Zinfandelu bio je inovativan, kreativan i tehnički savršen. Kad je Vella otišao, Ana Grgić relativno je brzo, za godinu ili dvije, uspjela ponovo dovesti Zinfandel na iznimno visoku gastronomsku razinu. U međuvremenu, održavanju statusa Zinfandela kao jednog od najboljih hrvatskih restorana snažno je pomoglo njegovo osoblje, na čelu sa Stjepanom Okunom, gospodinom kojeg bi trebalo proglasiti počasnim doktorom uslužnih djelatnosti.

3. Monte, Rovinj

Prije deseta godina, Monte se počeo približavati svijetu ozbiljne gastronomije., da bi prije skoro tri godine postao prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Od tada Monte nastavlja napredovati, i tehnički, i vrijednosno i u servisu.

4. Batelina, Banjole

batelina-trilja (1)

Prije desetak godina Hrvatska je počela otkrivati Batelinu i Davida Skoku. Prije pet godina Batelina je u gastronomskom smislu bila najbolji i najmoderniji hrvatski restoran. Prije tri godine David Skoko počeo je eksperimentirati s algama kao potencijalnim novim bitnim sastojkom Batelinina jelovnika, od čega se, međutim, odustalo. Batelina je i danas jedan od komercijalno najuspješnijih restorana u Istri.

5. Nautika, Dubrovnik

nautika2

Nautika je institucija za sebe. Nautika se nikada nije pokušavala baviti visokom gastronomijom, osim u kratkom razdoblju dok je ondje kuhao talentirani dalmatinski chef Špiro Pavlić.a No, Nautika je svojim gostima uvijek uspijevala stvoriti doživljaj autentično luksuznog restorana na rivijeri Zadnjih se godina taj doživljaj, posve netipičan za hrvatsku obalu, još pojačao jednom od najboljih vinskih karti u povijesti hrvatske restoranske industrije.

6. San Rocco, Brtonigla

san-rocco-2018-tartufi

San Rocco je mijenjao chefove i gastronomske stilove, no obitelj Fernetich, otkako je podigla restoran na ozbiljnu međunarodnu razinu, nije ugrozila dvije bitne činjenice. Prvo, visoku kvalitetu najvažnijih sastojaka, poput bijelih tartufa, i drugo, visoki stil  svih elemenata restoranskog servisa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.