Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Paskvila protiv televizija: Zašto, zapravo, na hrvatskim televizijama nema emisija o hrani?

vecera-za-pet

Domaće TV mreže ovih su dana naizgled pune gastro programa. Na HTV u skoro svaku večer u udarnom terminu možete gledati Kuhan i pečen, da bi zatim na RTL-u mogli nastaviti s gledanjem Tri, dva, jedan – kuhaj! A u pauzama za reklame, RTL najavljuje novu sezonu Večere na selu.

Ovdje je važna riječ naizgled iz prve rečenice. Naime, sve ove emisije  zapravo nisu emisije o hrani, nego  natjecateljski reality programi kojima je hrana samo povod. S tim da obje RTL-ove emisije nastoje postići gledanost tako da zapravo ismijavaju  svoje natjecatelje,  što je žanrovski konzekventno, budući  da se radi o realityju nižeg stila.

U sve tri emisije ne možemo naučiti ništa važno i novo o kuhanju, sastojcima ili proizvodnji hrane. One su, dakle, gastronomski irelevantne.  Istodobno, hrvatska restoranska i prehrambena  industrija mijenjaju se i rastu dosad nezapamćenim tempom.

Imamo pet restorana s Michelinovim zvjezdicama, eksploziju street fooda, renesansu pizzeria, najveću koncentraciju fine dining restorana u zagrebačkoj povijesti; nadalje, imamo fantastičnu, svjetski  vrijednu scenu istarskih maslinovih ulja, niz sve ambicioznijih OPG-a, uzlet crne slavonske svinje i sezonu bijelih tartufa.

Svega toga na hrvatskim televizijama nema skoro ni u tragovima, osim, povremeno, u jednoj HTV ovoj lifestyle emisiji i u Poljoprivrednoj emisiji.

Upravo je fascinantno kako televizijski urednici i producenti  puštaju da jedan jako uzbudljiv i iznimno komercijalan i televizičan segment stvarnosti prolazi kraj njih, a da ga oni ni ne pokušavaju komercijalno eksploatirati.

S druge strane, domaće su televizije i u drugim sektorima svojih programa, osim u sportskom, već previše godina podjednako  loše.  One su, nažalost, najdosadniji i najbanalniji dio hrvatske medijske  proizvodnje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.