Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI PODUHVAT DOBBINA I B.NETA Kuharsku seriju Pionirka preimenovali su u Svestranu kuharicu

pionirka

Ree Drummond američka je TV zvijezda i blogerica koja već godinama snima emisiju Pioneer Woman, o kuhanju za obitelj i kauboje na velikom ranču u Oklahomi, usred ničega. Ta mediokritetska, ali u Americi prilično gledana TV serija u Hrvatskoj, na B.netu, godinama se prikazivala pod nazivom Pionirka, koji je jezički točan i precizno odražava sadržaj. 

Pioniri su u 18. i 19. stoljeću osvajali Sjevernu Ameriku i živjeli u divljini. Međutim, nova sezona Pioneer Woman u Hrvatskoj se emitira pod imenom Svestrana kuharica, koje je posve besmisleno jer, prvo, nema nikakve veze s originalnim imenom, i drugo, nema  veze s kontekstom i sadržajem koji je definiran konjima, govedima, vožnjom džipovima ranča do ranča i kuhanjem za hrpu gladnih kauboja i nešto gladnih tinejdžera.

Možemo samo nagađati zašto su Food Network za Hrvatsku, B.net koji prenosi Food Network i sam prevoditelj, tvrtka Dobbin, odustali od originalnog naziva serije. Možda je neki mali korporativni marketinški genij procijenio da riječ pionirka asocira na stari sustav pa rastjeruje gledatelje, ili se pak radi o još jednom briljantno originalnom prijevodu tvrtke Dobbin, možda najsmješnije i najnetočnije prevoditeljske organizacije u Hrvatskoj.

Dobbin je, naime, ona firma koja je u raznim gastro emisijama na engleskom, riječ butter povremeno prevodila kao margarin. Budući da ni osoba s limitiranim mentalnim kapacitetima ne može prevesti butter kao margarin, jer ne zvuče slično niti se pišu slično, logično je pretpostaviti da se ovdje radilo o namjerno lažnom prijevodu, do kojeg je moglo doći pod utjecajem nekog velikog proizvođača ili uvoznika margarina.

Dobbin je, nadalje, ona tvrtka koja i dalje gotovo redovito shrimps ili prawns prevodi kao škampe, premda se u samim TV emisijama vidi da se radi o kozicama. O manjim pogreškama poput prevođenja riječi spam kao šunka i miješanja prosecca i prošeka  da i ne govorimo.

Dobbin je jedna od brojnih domaćih organizacija, koja se bavi poslom za koji očigledno nije kvalificirana. No, zanimljivo je da njenim naručiteljima, barem kad je riječ o Food Networku  i B.netu, to perfektno  odgovara.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.