Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Carslberg je napravio prvu papirnatu pivsku bocu na svijetu

carlsberg-boca

Danska pivarska grupa Carlsberg objavila je dva prototipa svoje nove Green Fibre Bottle, prve paprinate pivske boce na svijetu. Inovaciju su objavili na C40 svjetskom summitu gradonačelnika u Kopenhagenu. Dva su prototipa napravljena od drvenih vlakana iz održivih izvora, mogu se potpuno reciklirati, a pivo drže zahvaljujući tankim biorazgradivim polimernim folijama kojima su boce obložene iznutra. 

Carslberg je objasnio da testiranje folija ali da je ionako riječ o prolaznom rješenju, jer krajnji je cilj razviti funkcionalnu bocu bez ikakve plastike. Danski pivari, realno, nisu ni blizu boci koja bi bila spremna na tržištu, ova dva prototipa su važna jer su probili neke tehnološke granice i uspjeli napraviti puno napredniju ambalažu od svega što su dosad imali, i spoznaje iz tog procesa mogu koristiti na svim svojim pakiranjima.

“Inovacija treba vrijeme i nadamo se da ćemo nastaviti surađivti s vodećim stručnjacima kako bismo svladali preostale tehnološke izazove, kao što smo napravili s našim Snap Packom,” rekla je na predstavljanju Carlsbergova direktorica za razvoj Myriam Shingleton. Carlsberg svoju tehnologiju želi nastaviti dijeliti i s drugim industrijama, i tvrdi da okuplja zajednicu u kojoj su L’Oréal, Coca-Cola  i Absolut.

Projekt Green Fibre Bottle 2015. su godine pokrenuli proizvođač ambalaže BillerudKorsnäs, invatori ecoXpaca i Danskog tehničkog sveučilišta uz podršku Danskog fonda za inovacije. Iz te su suradnje nastali Paper Bottle Company, Paboco joint venture BillerudKorsnäsa i proizvođača boca Alpla,  and bottle manufacturing specialist Alpla, i spomenuta zajednica za razvoj ekološki održivih boca. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.