Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kuhan i pečen pristojan je gastro show s puno produkcijskih problema

kuhan-i-pecen

Glavni problem svih hrvatskih gastroemisija otkako se prestala snimati Kod Ane, jest nedostatak dobrog ukusa i elementarne građanske pristojnosti. I civilne natjecatelje i kuharske profesionalce tjeralo se da se ponašaju kao u Big Brotheru, da pričaju neukusne kvaziduhivitosti, da vrijeđaju jedni druge, da glume uloge koje im ne pristaju i da se krevelje pred kamerama. Sve je to s vremenom postalo negledljivo.

Kuhan i pečen, novi gastroshow HTV-a koji se prvi put emitirao u utorak 8. listopada u osam navečer na Drugom programu, uspio je eliminirati tu stratešku pogrešku. Kuhan i pečen pristojna je emisija s artikuliranim sucem (Tom Gretić) koji sudi stručnim argumentima, i s televizičnim mentorima Davidom Skokom i Matom Jankovićem. Ni sami natjecatelji nisu bili posve loši, premda ih je HTV-ova produkcija morala bolje pripremiti.

Format je također zgodan: po dva natjecatelja i njihovi mentori koji su zapravo pomagači, bore se u prve dvije runde, a pobjednici iz tih polufinala obračunavaju se u finalu. O pobjednicima polufinala i finala odlučuje isključivo Tom Gretić, koji u prvoj epizodi nije učinio ni jednu pogrešku (premda je možda bio preblag).

Loša strana Kuhan i pečen jest u tome što je emisija dosadna. Šestero ljudi u velikom pustom studiju stvara prirodni osjećaj izgubljenosti i praznine. Kuhan i pečen definitivno treba publiku u studiju. Drugo, režiser i scenaristi nisu se uspjeli fokusirati na samo kuhanje. Nismo vidjeli ni jedan specifični kulinarski postupak, ni objašnjenje tog postupka. Skoko i Gretić zafrkavali su se oko toga da Skoko priprema fejkanu teriyaki tunu, ali niti smo vidjeli što Skoko kuha, niti nam je bilo tko rekao što je to teriyaki (pretpostavimo da većina gledatelja to ne zna) niti smo doznali zašto je to fejkani Teriyaki.

Niti jedan kuharski postupak u Kuhan i pečen nije dobro snimljen, opisan ni objašnjen, što je velika pogreška. Postane li vizualno i dramaturški atraktivniji i sadržajno edukativan, Kuhan i pečen mogao bi se pretvoriti u prilično dobar TV show. Zasad je samo prosječan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.