Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJDRSKIJA TURISTIČKA PREVARA DOSAD Britancima su naplatili 10.000 funti za penthouse na Ibizi – koji ne postoji

las-boas

Britanski bračni par platio je 10.000 funti za dvotjedni najam penthousea u luksuznom španjolskom resortu Las Boas na Ibizi. Privatni lift, privatna sauna, VIP soba, privatno sunčalište od bijelog mramora blizu idilične pješčane plaže, nevjerojatni pogledi, imali su 37 recenzija i pet zvjezdica na Airbnb. Domaćini su im rekli da mogu dovesti i svoje Yorkshire terijere Rossa i Honey. Kad su Ian i Denise Feltham došli na Ibizu, šokirali su se. Penthousea, naravno, nije bilo.

O sličnoj prevari ovoga smo ljeta pisali u svim hrvatskim medijima. Francuski je par preko Booking.coma unajmio vilu na Hvaru za 4000 eura, da bi prvog dana ljetovanja umjesto vile našli raskopanu ledinu s bagerom. Siroti Englezi na Ibizi su našli zgradu i recepcionera, koji im je rekao da Las Boas nema nikakve VIP penthouse, piše Daily Mail. Čovjek koji živi u zgradi rekao im je da turisti stalno dolaze tražeći nepostojeće luksuzne apartmane s Airbnba i da je vjerojatno riječ o kriminalu.

Ispostavilo se da su Felthami nove u nizu žrtava prevara na platformama za iznajmljivanje, koje su u Španjolskoj toliko uzele maha da ih policija istražuje kao novi oblik organiziranog kriminala. Kriminalci imaju sistem. Najčešće se lažno oglašavaju luksuzni apartmani i vile. Gosti smještaj ne pronađu na Airbnbu nego na nekoj od popularnih posredničkih web stranica koje se obraćaju publici s većom kupovnom moći.

Smještaj često oglašavaju tvrtke, a ne pojedinci. U slučaju prevarenih Britanaca, to je bio Lux Travel Collective. Felthami su ipak postali sumnjičavi tijekom cijelog procesa rezervacije, jer im kompanija ni tjedan dana prije puta na Ibizu nije poslala detalje o dolasku i smještaju, iako su ih kontaktirali nekoliko puta.

Dok su ih zvali, shvatili su da kompanija ima tajlandski pozivni broj, na koji se nitko nije javljao. Ipak su otputovali, i na Ibizi zamolili prijatelje da ih odvedu do zgrade. Recepcioner prvo nije mogao pronaći njihova imena na listi rezervacija, onda je rekao da nikad nije čuo ni za kompaniju preko koje su rezervirali. Ian Feltham kontaktirao je Airbnb ali tamo su mu rekli da mu ne mogu vratiti novac jer njihova politika ne podrazumijeva povrat u slučaju da gost dođe u smještaj i ne može dobiti sobu.

Feltham je pitao Airbnb koje su provjere uopće napravili prije nego što su se odlučili na suradnju s prevarantskom kompanijom. Fotografije na njihovoj platformi prikazuju neke posve druge nekretnine, firma koja iznajmljuje vjerojatno ne postoji, i Felthami nisu prvi koji su došli na vrata da bi shvatili da su prevareni i opljačkani (oni još s dva terijera). Airbnb je odbio preuzeti odgovornost za lažni penthouse, iako su uzeli 1290 funti provizije za njegovo iznajmljivanje.

Tek kad su se Felthami obratili novinarima i kad je britanski The Times nazvao Airbnb, nepostojeći penthouse uklonjen je s platforme, Britancima je ponuđen povrat i isprika. Airbnbu je marketing očito bitniji od odnosa prema kupcima. “Naši postupci u ovom slučaju bili su daleko ispod naših visokih standarda, kontaktirali smo goste, ispričali se i vratili im novac…Istražujemo što se dogodilo i nastavit ćemo raditi s gostima kako bismo ispravili greške,” reklo je glasnogovorništvo Airbnba.

Policija u pravilu ovakve prevare ne istražuje baš energično. Riječ je o novim oblicima kriminala, koji zahtijevaju posebno obučene istražitelje i međunarodnu suradnju. Španjolski El Pais krajem kolovoza je objavio opširan članak o prevarama na booking servisima, posebno na Airbnbu.

Prema onome što su doznali od španjolske policije, prevaranti dominantno koriste jednu metodu. Smještaj se oglašava na stranicama koje se bave luksuznim nekretninama. Kad gost kontaktira oglašivača, komunikacija se seli na mail. Prevaranti objasne da žive daleko od lokacije smještaja i da gostima mogu otvoriti ili pokazati apartman ako ostave polog. Ako ne plate, ne mogu ni vidjeti nekretninu. Ako gost ne odustane, šalju mu link na Airbnb. Ali link zapravo ne vodi na službene stranice Airbnb-a nego na lažnu stranicu koja izgleda kao prava. Lažni iznajmljivači pokušavaju sklopiti posao što brže i prihvaćaju svaki zahtjev gosta, bez obzira na to koliko bio ekstravagantan. Zahtjeve nerijetko postavlja i iznajmljivač, kako bi stvorio dojam da svoju luksuznu nekretninu ne iznajmljuje baš svakome.

Najčešće se predstavljaju kao ljudi koji rade u diplomaciji ili velikom biznisu pa žive izvan zemlje, ali su još osobno vezani za svoju nekretninu. Plaćanje ne ide preko Airbnb-a nego preko neke od platformi za transfer novca. Iznajmljivač uvjerava gosta da će čim novac stigne dobiti ključ od vile ili apartmana i upute kako doći do smještaja. Ponekad cilj prevare nije odmah izvući novac, nego podatke. Riječ je o phishingu, jednoj od najmasovnijih prevara na internetu. Lažni iznajmljivač pošalje mail koji izgleda kao da dolazi s posredničke stranice na kojoj je gost prvi put vidio smještaj, traži podatke poput mail adrese ili registracije s passwordom i kasnije ih koristi kako bi preko malwarea dobio pristup ostalim podacima poput osobnih šifri ili brojeva kreditnih kartica.

Da se ljudima to ne bi događalo toliko često kao sada, španjolska policija objavila je nekoliko savjeta. Među znakovima prevare navode bitno niže cijene od prosječnih cijena najma u istoj zoni, fotografije koje se ponavljaju ili imaju vodene žigove različitih web stranica, iznajmljivače koji tvrde da žive vani i gostima ne mogu osobno pokazati smještaj, predlaganje posrednika za predaju ključeva ili ugovore, požurivanje gosta da što prije potvrdi rezervaciju i plati i plaćanje preko anonimnih servisa za transfer novca ili internet bankarstva u trećim zemljama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.