Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Trump je udario 25 posto carine na europska vina i vrhunsku hranu. Loše vijesti za hrvatske vinare i maslinare

noel-burgundija

Američka Vlada od 18. listopada dramatično diže carine na francuska vina i sireve, škotski single malt whisky, sva europska maslinova ulja, likere, mliječne proizvode, marmelade i ostalu vrhunsku hranu (cijelu listu možete pogledati OVDJE).

Riječ je o odgovoru američkog predsjednika Donalda Trumpa na spor oko europskih subvencija na proizvodnju aviona, i još jeenom u nizu Trumpovih trgovinskih ratova koji bi, upozoravaju neki ekonomisti, mogli izazvati recesiju u Americi.

Europski proizvođači hrane ubrzano traže načine da amortiziraju ovaj udarac i pokušaju spriječiti uvođenje carina. Cijela prehrambena industrija s obje strane Atlantika nervozno nagađa o mogućim posljedicama ove Trumpove odluke, iz koje su izuzeta talijanska vina i tjestenine, čokolade, maslinova ulja iz Italije, Grčke, Francuske i Portugala, smrznuta riba, jastozi i pjenušci.

Specialty Food Association, udruženje američkih uvoznika i trgovaca hranom, u priopćenju je poručilo da opterećivanje američkih potrošača skupljim hranom nije odgovor na europske subvencije u zrakoplovnoj industriji.

Na udaru će se prvi naći europski proizvođači i američki uvoznici vrhunske hrane i pića. Dizanje carina je loša vijest i za neke hrvatske proizvođače, posebno vinare i proizvođače vrhunskih maslinovih ulja koji izvoze u Ameriku. 

Prema briselskim izvorima koje citiraju američki mediji, niti Trump stvarno želi dizati carine niti EU želi odgovarati carinama na američku robu. Mnogi se nadaju da je riječ o još jednom Trumpovu nekontroliranom ispadu ili američkom pokušaju da od EU dobiju određene ustupke u pregovorima.

Ono što zbrinjava sve jest činjenica da se Trump trenutno ne može baviti trgovinom jer se pokušava obraniti od nesmiljene kongresne istrage zbog skandala s Ukrajinom, koja bi mogla završiti njegovim opozivom, a možda ga i pospremiti u zatvor na dulje vrijeme. Već rezignirani od šokova s Trumpom, Amerikanci su zaključili da bi im naprosto bilo pametnije pripremiti se i iskoristiti iduća dva tiedna za stvaranje zaliha njihovih omiljenih burgundaca, Lagavulina i Parmigiana Reggiana. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.