Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najveći restoranski debakli celebrity chefova

ramsay-hells-kitchen

Celebrity chefovi neobičan su fenomen. Da bi kuhar posto celebrity chef, znanje kuhanja nije dovoljno. Mora biti karizmatičan, televizičan, elokventan i spreman na razne ustupke Instagramu i obožavateljima.

Iako je svaki slavni televizijski chef zaista multitalentiran, postavljanje i vođenje restorana, čini se, ne spada na listu njihovih vještina. Izuzetaka ima, Tom Coliccio i Michel Roux Jr podjednako su dobro radili i pred kamerama i u svojim restoranima, Gordon Ramsay također, kao i Emeril Lagasse. No lista onih koji su neslavno propali čim su s televizije ušli u stvarni restoranski biznis toliko je duga i toliko se redovno nadopunjava, da se čini kako ipak postoji pravilo (ili prokletstvo) da chef koji se proslavi na televiziji više ne nalazi put natrag u restoransku kuhinju.

Na Kultu Plave Kamenice odavno smo pisali o tom fenomenu u Hrvatskoj. Eater je ovih dana objavio najveće restoranske debakle svjetski slavnih TV chefova.

Anne Burrell

Nakon devet godina pauze zbog televizijskih angažmana, zvijezda showa Worst Cook in America Anne Burrell u partnerstvu s vlasnikom bara i prijateljem Philom Casacelijem u Brooklynu otvoriti bistro “mediteranske kuhinje s talijanskim utjecajima, koji je, međutim, na meniju imao i cheeseburger, frigano kiselo povrće s krutom od Cheetosa i verziju hrenovki u šlafroku. Nitko, naravno, nije mogao razumjeti kome se restoran obraća i propao je nakon 11 mjeseci. Casaceli je kasnije ispričao da mu je Anne Burrell šest mjeseci nakon otvorenja poslala SMS da zatvara restoran: “Ja ću biti okej. A ti ćeš uvijek ostati sjebani jadnik kakav jesi,” napisala je.  I will be fine. You will still always be the miserable fuck that you are.”

Jonathan Waxman

Iako ga smatraju jednim od pionira kalifornijske kuhinje, bivšem Top Chef Masteru Jonathanu Waxmanu restoran koji je otvorio  u San Franciscu bio je prvo samostalno iskustvo. Iako je otvoren na prometnoj turističkoj lokaciji, restoran je gradsku publiku ostavio ravnodušnom. San Francisco Chronicle potvrdio je prevladavajuće mišljenje gostiju: “Previše jela ponavlja istu formulu: gusti pirei i sirovo povrće s kuhanim proteinima – rezultat su jednodimenzionalni okusi.” Sedamnaest mjeseci nakon otvorenja Waxman je dio restorana pretvorio u bistro za njegovo potpisno jelo pečenu piletinu, ali bilo je kasno. Restoran je zatvroren mjesec dana kasnije.  

Scott Conant

Choppedov sudac imao cijeli neuspješan niz s restoranima koji su nudili fleksibilne menije s ušminkanom talijanskom hranom. U tri godine propali su mu restoran Masso u Las Vegasu i Fusco, Ponte i Imperro Cafe u New Yorku. Najgore je bilo zatvaranje Faustine 2010. godine, hotelskog restorana koji ni na vrhuncu Conantove karijere nije uspio preživjeti prvu godinu.  

Tyler Florence

Krajem 2010. voditelj popularnog showa Great Food Truck Race Tyler Florence dobio je ponudu za otvaranje restorana u dolini Napa. Slavna vinska regija, milijuni turista, sve se činilo dobro aspektirano. Kombinacija rotiserije, male tržnice i vinskog bar koju je Florence otvorio nalazila se na top lokaciji  a meni je s njim supotpisao slavni Jeremy Fox. Turisti su restoran ignorirali, i zatvorili su ga za godinu dana. 

Masaharu Morimoto

Iron Chef Masaharu Morimoto poznati je obožavatelj sushija i karaoka. Ali kad je 2014. odlučio otvoriti restoran Tribeca Canvas u preuređenom podrumu u Tribeci, odabrao je žanr American comfort food. Bio je to najrecenziraniji restoran u Americi nakon onoga koji je u New Yorku otvorio Guy Fieri. Recenzije su bile očajne. Morimoto je restoran zatvorio nekoliko mjeseci nakon otvorenja, ponovno ga malo kasnije otvorio kao bistro Bisuturo inspiriran azijskim kuhinjama, pa ubrzo odustao zauvijek 

Jose Garces

Kad se novi restoran otvara da bi se vratili dugovi starog, to u pravilu ne završi dobro. Upravo to napravio je još jedan Iron Chef na ovoj listi, Jose Garces kad je 2016. u New Yorku otvorio Amadu, restoran koji je trebao izvući njegov propali projekt u Philadelphiji. U golemom prostoru postavio je restoran, tapas bar i chef’s counter, s nekoliko privatnih separea.  Marketing je odrađen propisno, plaćeni su poznati dizajneri AvroKo, oko restorana se stvorio priličan interes, ali ni kritičari ni gosti u njemu nisu mogli naći ništa vrijedno pažnje. Garces je restoran zatvorio dvije godine nakon otvorenja, suočen s tužbama ulagača i sumnjom da je sudjelovao u Ponzi shemi. r that year.

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay najuspješniji je restorater među celebrity chefovima, od Michelinovih restorana do gastropubova u Vegasu, nije mu uvijek išlo savršeno ali ih je uspijevao voditi unatoč nevjerojatnim televizijskim obvezama. Osim jednoga. Fat Cow je bio fancy restoran koji je Ramsay otvorio u najpopularnijem losanđeleskom shopping centru The Grove. Kritičari su ga masakrirali i to s pravom. Zaposlenici su ga tužili zbog neisplate plaća, a poslovni partneri zbog neplaćanja računa za preuređenje. Kad ga je godinu i pol nakon otvorenja zatvarao, Ramsay nije htio priznati da je Fat Cow bio promašaj. Izmislio je jadan izgovor da mora zatvoriti jer su ga vlasnici drugog restorana s istim imenom ucijenili da preimenuje restoran ili odustane.  

Cat Cora

Velika zvijezda food TV-a, Iron Chef Cat Cora u restoranski biznis ušla je s racionalnije strane. Prvo je počela otvarati aerodromske barove, kantine na koledžima i vitrine sa salatama. Odluka da otvori restoran u njujorškom Meetpacking Districtu očito je bila prevelik zalogaj. Već prve recenzije govorile su o bezokusnoj prženoj piletini, odurnim kamenicama s grilla i mint julepu koji umjesto sa šećerom rade sa soli. Restoran je zatvoren nakon smo sedam mjeseci, a Cora tužila partnera da joj nije isplatio obećan naknadu za konzalting koja je navodno iznosila više od 550.000 dolara. 

Jamie Oliver

Najslavnijem celebrity chefu svih vremena upravo propada cijela restoranska grupa. Jedna od najslabijih karika u tom nesretnom lancu bio je Barbecoa Piccadilly, čudni londonski steakhouse koji je financijski bio postavljen kao da ga je radio netko tko s restoranima nema nikakve veze. Preveliki troškovi, posve nejasan koncept i rastuće cijene nekretnina od početka su Barbacoi uništili svaku šansu za uspjeh. Oliver je morao zatvorit ukupno dvadesetak restorana (više od pola su lokali njegova lanca talijanskih bistroa), što ga čini apsolutnim rekorderom ove liste.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.