Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dva tanjura špageta 430 eura. Obvezna napojnica 80 eura. Je li ovo nalopovskiji turistički restoran na svijetu?

racun-rim

Ako ste mislili da su pljačkaški sezonski restorani na hrvatskoj obali najgore što vam se može dogoditi kao gostu, morat ćete nažalost razmisliti ponovno. Pljačkanje turista ne poznaje granice. Dvije su japanske turistice nakon posjeta rimskom restoranu Antico Caffè di Marte 4. rujna, na društvenim mrežama objavile račun koji dokazuje jednu od žešćih pljački koje smo vidjeli u zadnje vrijeme.

Japanke tvrde da su u restoranu pojele dva tanjura špageta s ribom i plodovima mora u škartocu i popile bocu vina. I za to su im ispostavili računa na 429,80 eura. Nakon što su objavile račun, ljudi su počeli prepričavati svoja vrlo slična iskustva u istom restoranu. Jedan je čovjek komentirao: “Jeli smo kod njih 27. kolovoza i opljačkali su nas. Na meniju je pisalo da 100 grama ribe košta 6,5 eura, a kad smo završili ručak morali smo platiti 476,4 eura.” Glavni razlog za ovakve cijene je obvezna napojnica koju restoran traži. Ni više ni manje od 80 eura. Vlasnik restorana Giacomo Jin odgovorio je na negativne recenzije. Njegovo objašnjenje još je bezočnije od cijena u njegovu restoranu.

 “Naš meni je jasan, sve detaljno piše. Dovoljno je pogledati cijene: maksimalno 16 eura za špagete s plodovima mora. Gošće, međutim, nisu uzele samo plodove mora nego i ribu. Mi, naime, prodajemo svježu ribu. Gosti ribu biraju iz vitrine, mi je važemo i pripremamo.” O obveznoj napojnici vlasnik je rekao da konobari svakog gosta upozore da su napojnice pravilo restorana i pitaju jesu li spremni platiti između 10 i 20 posto od iznosa računa. Ljudi, naravno, ni ne pomišljaju da je riječ samo o najavi pljačke u kojoj restoran prebacuje odgovornost na gosta. Jedino što im preostaje je priznati da su nasjeli, i nikad se ne vratiti. Sudbina prevelikog broja turista u cijelom svijetu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.