Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zbog zagrijavanja mora, smrtnost kamenica na dijelovima Sredozemlja narasla je 60 posto

kamenice

Broj vrsta ugroženih rastom prosječnih temperatura toliko raste da je danas teže nabrojati one koje ne trpe posljedice globalnog zatopljenja. FranceInfo je ovih dana objavio dosta dramatične podatke o stanju s kamenicama i dagnjama u uzgajalištima u francuskom Sredozemlju. Stopa smrtnosti u tom području u zadnje ie dvije godine narasla 60 posto, a dagnji 30 posto.

Glavni razlog je zagrijavanje mora. Prema podacima francuskog instituta za mjerenje kvalitete vode Ifremer, lanjsko ljeto na Sredozemlju bilo je drugo najtoplije u zadnjih 15 godina. Dok ljetne temperature mora dosežu 29 stupnjeva, školjkama počinje nedostajati kisika i mnoge umiru još nerazvijene.

Uzgajališta zbog toga mijenjaju metode uzgoja, noću vade kamenice uz mora da dobiju kisika ili ih premještaju na veće dubine gdje je voda hladnija. Iako je problem velik, stručnjaci kažu da mu treba prići smireno.

“Kamenice neće nestati, ali bi mogle migrirati,” rekao je za časopis Sciences et Avenir jedan od Ifremerovih istraživača, “ One se brzo razmnožavaju i već koloniziraju područja u sjevernoj Europi.” Proizvođači će se po svoj prilici morati prilagoditi manjim prinosima ili tražiti nova rješenja, poput novih kalendara uzgoja ili preseljenja uzgajališta.

.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.