Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Partenca Jute Spize jedan je od najopakijih ljutih umaka u Hrvatskoj

partenca-juta-spiza

Juta Spiza kaštelanska je tvrtka koja se bavi proizvodnjom umaka na bazi čilija. Neki od njih, poput Mirodije, nisu baš najuspješniji jer Mirodijom dominiraju posve neusklađeni začini. Drugi, poput Partence koju smo ovih dana kupili u našoj omiljenoj mesnici Meseko na Kvatriću, blizu su briljantnima.

Partenca je kombinacija tri ekstremno ljuta čilija, Bhut Jolokie, Caroline Reaper i Scorpion Trinidada. Svaki od njih može dostići ljutinu višu od milijun Scovillea. Usporedbe radi, standardni Tabasco ima oko 7000 scovillea.

Usprkos tako smrtonosnom sadržaju, Partenca nije posve nepodnošljivo ljuta i nije najljući umak Jute Spize. Kušali smo je prvo samu: mogli smo progutati količinu koja stane na vrh kavene žlice, a da nismo prejako kašljali i plakali.

Zatim smo je kušali, u malo većoj količini, možda trećina žličice, u svitku kuhane šunke s ABC sirom. Kremoznost sira i dimljena slatkoća šunke omekšali su ljutinu Partence, a naglasili zadimljeno voćne elemente opakih čilija koji ih, zapravo, čine fantastičnim materijalom za kompleksne umake.

Na kraju smo Partencu probali s kockom Cachetove 57 postotne čokolade s đumbirom. Partenca je digla čokoladu na višu, uzbudljivu razinu, sa srednje jakom oštrinom i naglašeno pirezinskim aromama (koje se nisu osjetile u kombinaciji sa šunkom i sirom) tako da je toplo preporučujemo svim obožavateljima tamnih čokolada.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.