Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Namasteu smo proballi nježni i elegantni curry od marelica. A toče i Perignon na čaše (300 kuna za decilitar)

namaste-curry-mareiice

Namaste u Horvaćanskoj jedan je od najneobičnijih restorana u Zagrebu. Namaste je smješten u golemom prostoru s više od 250 mjesta u dvije sale, a ondje nikad pa ni danas nismo vidjeli više od petnaestak ljudi. Ne znamo kako se vlasniku, jednom indijskom poduzetniku kojem hrana nije core business, isplati održavati tako veliki restoran.

Namaste već dvije godine ne uspijeva riješiti teźak problem s viškom toplog zraka. U Namasteu je uvijek vruće, pa su nas čak i danas, kad je u Zagrebu dvadesetak stupnjeva s kišom, zamolili da ne sjedimo kraj prozora jer je u drugim dijelovima blagovaonice svježije. Po ljeti je, pak, u Namasteu vruće kao u Mumbaiju ili Kalkuti.

namaste-curry-piletina

Namaste, nadalje, ima vrlo dobru i pomalo egzotičnu vinsku listu. Toče čak i Dom Perignon na čaše( 300 kuna za decilitar). Međutim, Namaste nema hladnjake za vina, ili su trajno pokvareni, pa su nam Matoševićevu bijelu Grimaldu donijeli na temperaturi od najmanje 25 stupnjeva.

Naposljetku i najvažnije, hrana u Namasteu drukčija je od onoga šo očekujemo od tipičnog europskog indijskog restorana. Namaste je specijaliziran za južnoindijsku kuhinju, koja je blaža i elegantnija od angloindijske kuhinje s kojom se suočavamo u većem dijelu Europe.

Namaste je, također, pun ozbiljnih vegetarijanskih jela, što je iznimno važno za Zagreb, budući da ovaj grad pati od teškog manjka prihvatljivih vegetarijanskih jela (ovdje ne računamo Tvrtka Šakotu i Nav).

namaste-naan

Današnji smo ručak u Namasteu počeli izvrsnom, aromatičnom i bogatom juhom od rajčica i bosiljka s krutonima od đumbira. Ova je juha podjednako naglašeno aromatična, zaokružena i elegantna, baš kao u klasičnim indijskim restoranima u Londonu.

Zatim smo naručili jakog kandidata za vegetarijansko jelo godine u Hrvatskoj. Riječ je o okruglicama od svježeg siraserviranim u umaku od marelica, indijskih oraha i rajčice s jogurtom. Okruglice s marelicama čarobno su voćno-cvjetne na mirisu i adiktivno slatko-slane na okusu. Zaista ne znamo što se finije u Zagrebu može pojesti za 55 kuna.

Drugo glavno jelo, Desi Dhaba Kukkad, zapravo je umjereno pikantni tamni curry s piletinom na kostima i štapićima svježeg đumbira. Ovaj je curry bio dosta dobar, ali ne baš impresivan. Naan i riža definitivno su prvorazredni.

Kuhanje u Namasteu prilično je kompetentno, okusi čisti a kvaliteta sastojaka uobičajeno prosječna. No, indijski su restorani ionako najčešće više o začinima i tehnikama, nego o sastojcima. Namaste je jedan od onih restorana koji Zagrebu trebaju. Nadamo se da će preživjeti.

NAMASTE

Horvaćanska 24

HRANA -4/5  VINA 2/5 (zbog bijelog vina na temperaturi juhe)  AMBIJENT -3/5  SERVIS -4/5

VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.